szerző:
MTI/hvg.hu

Orbán Viktor miniszterelnök az ENSZ-közgyűlés rendkívüli menekültügyi tanácskozásán szólalt fel szerda este. Arról beszélt, hogy Európa nem lesz rá képes, hogy egyedül viselje a menekültválság terheit: a nemzetközi politika minden fontosabb szereplőjének be kell fogadnia a migránsok egy részét egy világkvótarendszer részeként.

Jól időzített rendezvénynek nevezte beszédében az ENSZ-közgyűlés rendkívüli tanácskozását az eseményen felszólaló Orbán Viktor szerda este. Szerinte még mindig nem sikerült úrrá lennünk az előttünk álló egyik legkomolyabb kihíváson.

"A megfelelő válaszok megtalálását akadályozza, hogy nincs egyetértés a kihívás természetét illetően. Ez nem menekültválság. Ez népvándorlás, amely gazdasági bevándorlókból, menekültekből, menedékkérőkből és külföldi fegyveresekből is áll. Ellenőrizetlen és szabályozatlan folyamat" - jelentette ki a magyar kormányfő. Hozzátette: nincs egyetértés a kihívás méretéről sem.

Azt mondta: korlátlan a folyamatban részt vevő emberek utánpótlása. "Ez nem elmélet, hanem tény: a magyar határhoz Szíriából, Irakból, Pakisztánból, Afganisztánból és legújabban a szubszaharai térségből is érkeznek. Hadd legyek teljesen világos: Európa nem lesz rá képes, hogy egyedül viselje ezt a terhet. Ha nem lesz változás a jelenlegi trendekben, Európa destabilizálódni fog" - fogalmazott Orbán Viktor.

©

Az ENSZ-főtitkárt arra sürgette, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a teher globális szintű megosztásáról. "A nemzetközi politika minden fontosabb szereplőjének be kell fogadnia a migránsok egy részét egy világkvótarendszer részeként" - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy "őszinte részvétet érez" azok iránt, akik otthonuk elhagyása mellett döntöttek. "Ők országaik rossz kormányzásának áldozatai, ami megfosztotta őket emberi méltóságuktól. Olyan elhibázott nemzetközi politikai döntések áldozatai, amelyek különböző térségekben háborúkhoz vezettek. A mi elhibázott, teljesíthetetlen várakozásokat keltő európai politikánk áldozatai. A jelentős üzletté vált emberkereskedelem áldozatai, szenvedésük elmondhatatlan" - mondta a magyar kormányfő.

"Erkölcsi kötelességünk visszaadni ezen emberek számára otthonukat és országukat. Nem lehet az a célunk, hogy új európai életet nyújtsunk számukra. Abban kell támogatnunk őket, hogy visszakapják saját életüket saját hazájukban. Ennek elérése érdekében békét kell teremtenünk és gazdasági fejlesztési tervet kell kidolgoznunk országaikban" - fogalmazott.

Orbán kijelentette: ő "keresztény országból jön", így hangsúlyozi kívánja, hogy a keresztény hozzáállás "nem tűr meg semmilyen muzulmánellenes politikát". "A muszlim hit, amelyet becsülünk és tisztelünk, nem felelős e népvándorlás alapvető okaiért. Mindannyiukat felhívom, hogy csatlakozzanak azokhoz az erőfeszítéseinkhez, amelyek célja a muzulmánellenes hangulat terjedésének megakadályozása" - mondta.

"A migrációnak rendezettnek, biztonságosnak, szabályozottnak és felelősségteljesnek kell lennie" - zárta beszédét Orbán Viktor.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!