szerző:
MTI / hvg.hu

Várhatóan jövő tavasztól közlekednek majd a budapesti 1-es villamos vonalán az 56 méteres CAF-szerelvények, amelyeknek a vezetését szimulátoron gyakorolják a villamosvezetők. A világ leghosszabb villamosai közül pénteken mutatták be az elsőt.

Az első villamos 128 évvel ezelőtt, 1887. november 28-án kezdett közlekedni Budapesten. Az a jármű öt és fél méteres volt, a most bemutatott CAF-villamos hossza ennek tízszerese. Annak idején a villamos egy kilométeres hosszon közlekedett, az 56 méteres CAF-villamosok 16 kilométeren futhatnak majd – idézte fel Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója.

©
©

A hosszú CAF-okon összesen 345 ember fér majd el, közülük 86-an tudnak leülni.

Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója elmondta: egy szimulátorral készülnek fel a villamosvezetők az 56 méteres járművek biztonságos vezetésére. Valós környezetet szimulálva, kockázatmentesen tudják bejárni a vonalat a vezetők. Ez lehetővé teszi azt is, hogy baleseti és vészhelyzeteket tudjanak modellezni.

©
©

Eddig 34,7 milliárd forint értékben hívtak le új villamosokat, a jövő év végéig összesen 47 CAF-szerelvény érkezik Budapestre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!