szerző:
hvg.hu

Mégis megmaradhat a gimnáziumi képzés az NGM fennhatósága alá tartozó győri Krúdy iskolában, miután a tárca hajlott a győri fideszes politikusok szavára. A gimnáziumi osztályokat visszaadják a Klik kezelésébe.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nyitott volt a győriek, a város polgármesterének véleményére, és ezért úgy döntött, megmaradhat a gimnáziumi képzés a győri Krúdy iskolában – írta honlapján Kara Ákos, győri országgyűlési képviselő hétfőn. A gimnáziumi osztályok fenntartója a Klik lesz.

A Krúdy Gyula Gimnáziumban tehát továbbra is folytatódhat a diákok két tannyelvű és hagyományos gimnáziumi képzése. Bátran lehet jelentkezni a krúdys gimnáziumi osztályokba a következő, 2016/2017-es tanévre – írta a képviselő. Kara Ákos megköszönte annak a 9200 embernek a támogatását, aki a Facebookon csatlakozott a gimnáziumi képzés megmentéséért indult kezdeményezéshez.

©

Mint arról beszámoltunk, Győr egyik legjobb gimnáziuma, a Krúdy júliusban az NGM fennhatósága alá került, és a tárca úgy döntött, megszünteti az iskolában a gimnáziumi képzést, amit jelen pillanatban is ötszáz diák vesz igénybe. Az iskola vezetői a vendéglátó-ipari képzés mellett azért szorgalmazták a gimnáziumi oktatás megtartását, mert a győri Széchenyi István Egyetem része lett a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem, ami iránt a főként a gimnáziumból érkező humán szakosok érdeklődnek. Ráadásul a Széchenyi Egyetem is erősíteni akarja a bölcsészeti jellegű oktatást.

Kara Ákos, aki a fejlesztési tárca államtitkára is, hétfőn Borkai Zsolt győri polgármester oldalán tárgyalt az NGM-mel az iskoláról, és kiderült, hogy "a szakképzés és a gimnáziumi képzés szétválasztása" valójában csak terv volt, a "szakmai egyeztetések alapját szolgálta". Az ötlet egyébként a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalból érkezett, és a jelenleg ott tanulókat nem érintette volna – írta Kara.

"A munkánknak van értelme"

Bejcziné Mosolits Erika igazgató üzenetében megköszönte a győri politikusok "közbenjárását az illetékes szerveknél". "Mindezzel nagy örömet és nagy megnyugvást szereztek mindenkinek, aki ‪#‎krudysvoltam‬ ‪#‎krudysvagyok‬ ‪#‎krudysleszek‬" – írta. Az igazgató köszönetet mondott azoknak is, akik Varga Márk egykori krúdys diák szervezésében "ekkora lelkesedéssel fogtak össze és fejezték ki szeretetüket, aggodalmukat iskolánk iránt. Ez a fantasztikus összefogás ismét megerősített bennünket abban a meggyőződésünkben, hogy munkánknak van értelme" – írta az igazgató a Facebookon.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!