szerző:
hvg.hu

Távozik posztjáról Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára – így értesült a VS.hu.

A lap úgy tudja, hogy a helyettes államtitkár külföldön folytatja. Az információt egy kormányzati forrás is megerősítette: annyit mondott, hogy Szalay-Bobrovniczky Vince diplomataként dolgozik tovább külszolgálatban, a közeljövőben a külügyi bizottsági meghallgatja.

A VS.hu értesülései szerint a helyettes államtitkárnak belső viták miatt kellett távoznia, ezt azonban a kormányzati informátor tagadta, és azt mondta: Szalay-Bobrovniczky maga kérte, hogy külföldön dolgozhasson tovább.

A helyettes államtitkár a 2014-es választások előtt Magyarország bécsi nagykövete volt, és többször azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy éles hangú olvasói levelekben utasította vissza egyes osztrák sajtóorgánumok kritikáját a magyar kormánnyal kapcsolatban. A diplomata németül, angolul, spanyolul is beszél, eddig Bécsben és Münchenben teljesített külszolgálatot.

A Magyar Narancs korábban részletes portrét közölt róla, ebben azt írták: Szalay-Bobrovniczky Vince Orbán Viktor legszűkebb bizalmas köréhez tartozik. Testvére, Szalay-Bobrovniczky Kristóf gazdasági érdekeltségei révén mélyen beépült a Fidesz hátországába, és Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadóval is jó a kapcsolata.

Az őszi kormányátalakításkor távozott posztjáról többek között Giró-Szász András, a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, és állítólag Orbán Viktor belpolitikai főtanácsadójaként tér vissza. Lemondott korábban az egészségügyért felelős államtitkári posztról Zombor Gábor, távozott Orbán Gábor adóügyekért felelős államtitkár, és az igazságügyi tárcánál elmozdították posztjáról Répássy Róbert parlamenti államtitkárt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!