szerző:
hvg.hu

Életének 87. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Szabó Zoltán, a Városmajori Szív- Érgyógyászati Klinika professor emeritusa - közölte a Semmelweis Egyetem.

Szabó Zoltán 1955 óta foglalkozott szívsebészettel, 1967-ben magyar implantálható pacemakert készített, amit emberbe is beültetett - írta közleményében a Semmelweis Egyetem.

A szakember 1981-től 11 éven át volt a Városmajori Klinika igazgatója. Többéves szervező és tudományos munkát követően 1992 januárjában ő végezte el az első sikeres hazai szívátültetést.

Tevékenységét egyebek mellett a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetéssel, Batthyány-Strattmann-díjjal és Széchenyi-díjjal ismerték el.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!