szerző:
hvg.hu

Zuschlag János ötmillió forintnak megfelelő összeget nyert a rossz börtönviszonyok miatt Strasbourgban. A csalásért elítélt volt MSZP-s saját bevallása szerint arról volt híres a börtönben, hogy mindenért szólt, beadványokat írt. A legnehezebben azt viselte a börtönben, hogy személyiség nélküli gépként kezelték. Szerinte az embernek minden körülmények között ki kell állnia a jogaiért.

Zuschlag János egyike annak a 43 fogva tartottnak, aki pert nyert a magyar állam ellen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán. A volt MSZP-s politikus, akárcsak a többiek, a rossz börtönviszonyok miatt kap kártérítést. A bűnszervezetben elkövetett csalás miatt elítélt politikus markát 18 500 euró, azaz ötmillió forint üti.

Zuschlag pénteken a TV2-nek nyilatkozott az ügyben. Mint mondta, a börtönben állati körülmények uralkodnak, ami ellen mindenkinek küzdeni kell. Akár kórházban, akár börtönben van az ember, küzdenie kell a jogaiért, egyébként nem is várhatja el, hogy javuljanak a körülményei - hangoztatta.

"A börtön alapvetően egy rossz hely", de Magyarországon a túlzsúfoltság miatt még rosszabbak a körülmények - folytatta Zuschlag. Sok helyen függönyös vécé van, ehetetlen az étel, nem tudják a tisztálkodást biztosítani, a rabok nem mehetnek sétálni. A 18 ezer börtönlakó 90 százaléka visszakerül a társadalomba. Ha nem biztosítanak nekik olyan körülményekket, hogy ép elmével elviseljék a fogságot, akkor nem várható el tőlük, hogy odakint hasznos tagjai legyenek a társadalomnak - mondta az elítélt politikus, aki saját bevallása szerint "a börtönben arról volt híres, hogy mindenért szólt, mindenért beadványt írt". A börtönben az a legszörnyűbb szerinte, hogy az embert gépként és állatként kezelik. "Van egy száma, nincs személyisége, darabárunak számít."

Arra a kérdésre, hogy mit kezd az ötmillióval, Zuschlag úgy válaszolt, hogy nem a pénz a lényeg. Mint mondta, vannak még vitás ügyei a magyar állammal, bízik benne, hogy ezekben is számára kedvező döntés születik. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!