szerző:
hvg.hu

A kormánynak a szólás szabadságát kell védenie, a Telekom-szerződések felmondása pedig nem is Ákoshoz kapcsolódik – mondta az ATV-ben Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára. Péntek reggel Rogán Antal is beszélt az ügyről egy másik csatornán, de ő nem hangsúlyozta, hogy a válaszlépés független lenne Ákostól.

Ákostól független a kormányzati lépés, egyszerűen Magyarországon nem fogadható el, hogy egy cég valakit a véleménye miatt szankcionál – mondta Rétvári Bence, az Emmi államtitkára az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

©

A műsorban felidézték, hogy Ákossal szerződést bontott a Magyar Telekom a nőkről tett kijelentései miatt, a kormány pedig ezt követően utasította az összes minisztériumot és a háttérintézményeiket, hogy bontsák fel szerződéseiket a telekommunikációs céggel. Az indoklás szerint a Telekom lépése ellentétes a magyar alkotmány szellemével.

Rétvári Bence az ATV-ben most azt mondta, azzal nem értenek egyet, hogy a cég, legyen bármekkora, bárkivel szemben eljárhat így. Az államtitkár szerint a Telekom reakciója annak a hisztérikus helyzetnek köszönhető, ami Kövér László és Ákos kijelentése után kialakult.

A cég olyan helyzetbe hozta magát, mintha ő volna hivatott megmondani mindenkinek, hogy mit gondoljon, ez pedig nem a társaság dolga, ebben a helyzetben a kormánynak a szólás szabadságát kell védenie – tette hozzá Rétvári Bence.

Szerinte azért kötöttek bele a zenészbe, mert nem a liberális értékrendet képviseli. A politikus szerint ha a liberálisok békén hagynák a konzervatív érzületű embereket, akkor nem lennének ezek a mesterségesen szított viták. Arról is beszélt, hogy a baloldali liberális embereket egyébként nem szoktak ilyen retorziókkal sújtani, ha hasonlót tesznek, és a kormány, ha baloldali embert ér hasonló retorzió a véleménye miatt, őt is megvédi.

Az, hogy a szerződések felbontása a költségvetésnek mennyibe fog kerülni, az a következő napokban derül majd ki – közölte az államtitkár.

Péntek reggel Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter is megszólalt a Telekom-szerződések felmondásáról, de ő nem állította, hogy ez független lenne Ákostól. A Magyar Telekom nyíltan megsértette az alaptörvényt, amely kimondja, hogy Magyarországon szólás- és véleményszabadság van – közölte Rogán a TV2 Mokka című műsorában.

©

Szerinte ha a szólásszabadságot egy cég azzal korlátozza, hogy "ad pénzt akkor, ha tetszik a vélemény és nem ad pénzt, ha nem tetszik a vélemény", függetlenül az érvényben lévő szerződéstől, akkor "egy szimbolikus lépéssel" a kormánynak is jelezni kell, hogy nem ért egyet az alkotmány megsértésével.

Rogán médiahisztériának nevezte az Ákos és a Kövér László házelnök nőkkel kapcsolatos nyilatkozatai miatt kirobbant vitát. Szerinte a Fidesz kormányzása idején elfogadott alaptörvény, illetve az utóbbi évek családpolitikája az egyértelmű bizonyíték arra, hogy ez a kabinet tiszteli a nőket és mindent megtesz az egyenjogúságuk biztosításáért.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!