szerző:
hvg.hu

A Lázár János vezette Miniszterelnökséggel egyeztetve választják ki a magyarországi civil szervezeteknek szánt norvég pénzek alapkezelőjét, a norvég támogatási rendszer nemzeti kapcsolattartója is a Miniszterelnökség lett - derült ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből, amely a 2009-14-es támogatási időszak végrehajtásáról szóló megállapodás módosításait tartalmazza.

Megjelentek a Magyar Közlönyben a norvég támogatások 2009-14-es időszakára vonatkozó módosítások.

E szerint a nemzeti kapcsolattartó a Miniszterelnökség lett (korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség látta el ezt a szerepet), és a Miniszterelnökséggel egyeztetve választják ki a civil szervezetek támogatási programjának alapkezelőjét is.

A módosításokról levélben egyezett meg november 24-én Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára és Anders Erdal, a norvég külügyminisztérium főigazgató-helyettese.

A változtatások a Magyar Közlönyben szintén közzétett levelek szerint tükrözik többek között a nemzeti kapcsolattartónak a Miniszterelnökségben történő létrehozását, az igazoló hatóság vezetőjének személyében történt változást, illetve "számos program operátort érintő változást" is.

A november 24-i megállapodásnak köszönhetően december elején feloldották a magyar állam által felhasználható 40 milliárd forint támogatás zárolását.

Ahogy arról a HVG is beszámolt, a pénzek átutalását az után függesztették fel, hogy – házkutatással nyomatékosítva – az Orbán-kormány átfogó támadást indított az alap pénzeit elosztó, az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium ellen. Lázár János korábban azzal vádolta meg a pénzosztókat, hogy az ellenzékhez kötődő szervezeteket támogatnak.

A hírek szerint a november 24-i alkuban a magyarok írásbeli garanciát adtak arra, hogy a jövőben nem vegzálják a norvég pénzekből támogatott civileket. Lázár János ugyanakkor december elején közölte, hogy a következő támogatási ciklusban viszont az Ökotárs Alapítvány nem lesz részese a támogatások odaítélésének és kihelyezésének – szerinte ez is a norvég alapok működtetéséről szóló tárgyalások eredménye volt.

"A megállapodás eredményeként egyrészt biztosított Magyarország teljes szuverenitása, vagyis a jövőben idegen kormány, a magyar kormány együttműködése és ellenőrzése nélkül nem tud támogatást osztani hazánkban" – fogalmazott akkor a Miniszterelnökség.

Arról továbbra is vita van a norvégokkal, hogy a 2014–2020-as időszak norvég támogatásainak elosztását ki végezhesse, a kormány ezt a saját hatáskörébe vonná - tette hozzá korábban a HVG.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!