szerző:
hvg.hu

Szenteste gyújtották fel egy roma család házát Gyöngyöspatán, akik a nem romák lakta településrészre akartak beköltözni - közölte a Roma Sajtóközpont (RSK).

Valószínűleg Molotov-koktéllal gyújtották fel szenteste egy gyöngyöspatai roma család nemrég vásárolt házát - közölte az RSK.

A neve elhallgatását kérő család a felújításra váró parasztházat a heves megyei település központi részén vásárolta meg. A kapura néhány nap után ismeretlenek Meghalsz!!! feliratot festettek, egy héttel később pedig, éppen szenteste, a rendőrség értesítette a családfőt, hogy ég a házuk.

A család még nem költözött be az ingatlanba, a bútorokat azonban már bepakolták - tette hozzá a beszámoló, amely szerint mire a szomszéd faluban karácsonyozó család tagjai kiértek a helyszínre, a tűzoltók már el is oltották a tüzet.

Antal Erika megyei katasztrófavédelmi szóvivő az RSK-nak azt mondta, hogy a december 24-i tűzeset során az egyik szoba és a tetőszerkezet égett meg, melyet a gyöngyösi tűzoltók fél óra alatt eloltottak. Felmerült az idegenkezűség gyanúja, ezért vizsgálat indult, melynek végén tájékoztatást adnak majd ki.

„Normális munkásemberek vagyunk” – mondta a háromgyerekes édesapa, aki jelenleg közmunkásként dolgozik. A férfi szerint a polgármester ma segítséget ajánlott fel számukra.

A helyiek szerint az elmúlt kilenc évben ez már a hatodik olyan eset volt, amikor a telepről kiköltözni akaró roma családok által megvásárolt lakást gyújtottak fel - írta az RSK, amely szerint egyetlen esetben sem találták meg a tetteseket.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság egyelőre nem válaszolt az RSK írásban feltett kérdéseire.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!