szerző:
Zalavári Noémi

A népi hagyomány és az alternatív orvoslás is számos eszközt és eljárást ismer a szülés beindítására. Az év végén a médianyilvánosságra vágyó kismamák kísértésbe eshetnek ezek kipróbálására, de a szülészek szerint jobb a természetre hagyni az ilyesmit.

Szilveszter után a sajtó az év első magyar kisbabáját mutatja be hagyományosan. Ezt a gyerekáldást korábban anyagi jellegűek is kísérték, mára általában a 40 ezer forintos babakötvény mellé maximum egy csokor virág jár, de vannak önkormányzatok, ahol készpénzzel is honorálják a szerencsés családot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az újesztendő első kisbabája éjfél után pár perccel jön világra.

Zsófi első gyermeke idén júliusban született. A várandóság utolsó időszakában már nap mint nap, a buszon, villamoson vagy az utcán sétálva is rengeteg tanácsot kapott, hogy mivel próbálkozzon, hogy beindítsa Ábel születését. Zsófival összegyűjtöttük a legnépszerűbb szülésbeindító tippeket, Rigó Jánost a SOTE 1. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóját pedig arra kértük, hogy ossza meg velünk ezekről a véleményét.

Ábel
©

A bábakoktél és társai

A legnépszerűbb az úgynevezett bábakoktél, egy barackléből, ricinusolajból és pálinkából álló keverék (van, aki egy csipet fahéjjal vagy gyömbérrel is megbolondítja). A nők 70 százaléka erre esküszik Zsófi szerint. "Nincs olyan ismerősöm, aki legalább egyszer ne ajánlotta volna. Rengetegen ki is próbálták. Volt, akinek meg is indult tőle a szülés, de a legtöbbeknek csak a feje fájt, és hasmenése lett." Mások a szexet javasolták, bár Zsófi szerint a várandósságuk végén járó kismamák már nem biztos, hogy nagy kedvvel próbálkoznak ezzel a módszerrel. Ezt a tippet a népi hagyomány is ismeri. Hasonló jó tanács még a málnalevéltea, illetve a tonik fogyasztása a benne lévő kinin miatt, vagy egy kiadós testmozgás, lépcsőzés vagy sétálás.

Nincs tudományosan bizonyítva a hatásuk

Rigó János szerint a  fenti praktikák jó része tudományosan megalapozatlan. "Még napjainkban sem teljesen tisztázott a szülés megindulásának élettani háttere, pedig számos részletét már ismerjük” – mondta az orvos. A szülés lefolyásának időtartamát lehetetlen megjósolni, mivel a szülés ütemét számos egyéni tényező (például a magzat nagysága stb.) is befolyásolhatja. Vagyis szinte lehetetlen pont szilveszterre időzíteni a baba megszületését.

Terhestorna
©

A bábakoktél áldásos hatása is csak mendemonda, noha egyes szülésznők előszeretettel ajánlják. A fura mixtúra hatásmechanizmusát ugyan sohasem vizsgálták, de az biztos, hogy a pálinka alkoholtartalma csökkentheti az oxitocintermelést (ez egy hormon, ami fontos szerepet játszik a szülés beindításában), így akár csökkenhet is a  fájástevékenység, mondta a szülészeti klinika vezetője. A ricinusolaj pedig maximum hasmenést okoz, és még a különböző praktikákat népszerűsítő oldalak is hozzáteszik, hogy ezzel az összetevővel óvatosan kell bánni: "hatására a baba belekakilhat a magzatvízbe, ami oxigénhiányos állapothoz vezethet. A legjobb, ha megkérdezzük róla az orvost vagy a szülésznőt."

A mindenórás nagytakarítás sem javallt

A szülésindító szexnek már van némi tudományos alapja: az ondóban található prosztaglandin nevű vegyület ugyanis képes lehet a méhnyak érlelésére, de akár a méhfal összehúzódásait is kiválthatja. A szülészek tapasztalata szerint azonban a nemi élet sem befolyásolja érdemben a szülés megindulását és a terhesség vége felé nem is igazán ajánlott. Hasonlóan ellenjavalt a lépcsőzés vagy a sétálás, de a különböző terhestornák sem hatásosak, magyarázta a klinika igazgatója, ami azoknak lehet válasz, akik például egy kiadós nagytakarításra esküsznek.

©

Azoknak a kismamáknak is csalódniuk kell, akik a kininben bíznak. Elég valószínűtlen, hogy az egy-két pohárnyi  tonikban levő kinin mennyisége képes lenne a szülés megindítására, maximum a jósló fájdalmakat erősítheti. “A terhesség idején pedig kifejezetten kerülendő a kinintartalmú üdítők fogyasztása, mert a méhfal keményedéseit, feszülését okozhatja" – figyelmeztet a professzor.

Placebóhatás

Ki kell ábrándítanunk a kismamákat, ugyanis a nagy népszerűségnek örvendő málnalevéltea sem csodaszer, annak ellenére, hogy sok szülésznő ajánlja. A hagyomány szerint főleg a 34. héttől fogyasztva segíthet abban, hogy a szülés gyorsan és könnyedén történjen: a tea lazítja a kismedencei izmokat, puhítja a méhszájat, és állítólag a bélmozgásra is kedvezően hat, ám ennek nem sok köze van a szülés beindulásához. Igaz, a kismamák szülés előtt beöntést is kaphatnak, ha akarnak, ami a többi között azért van, hogy "gyorsabban rendeződjön a fájdalomtevékenység".

A forró fürdő még árthat is

A fűszeres ételek fogyasztása is inkább gasztronómiai élvezetet nyújt, mintsem hogy felgyorsítaná a szülés folyamatát, vagyis egy bazsalikommal vagy rozmaringgal, esetleg kakukkfűvel jól megfűszerezett vacsora sem jó időzítő. Rigó doktor szerint a homeopátiás szerektől sem szabad csodát várni (tudományos értelemben is minimum kérdésesek): "ezek a készítmények sokkal inkább nyugtatják az anyukák lelkiállapotát, mint hogy tényleges hatásuk legyen".  A forró fürdő is hasztalan, sőt a közkeletű vélekedéssel ellentétben ártalmas lehet a babára, olvasható a tippek között.

A mellbimbó izgatása sem ajánlott

Az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója elmondta,  "ha nem indokolja anyai vagy magzati kóros állapot, akkor nem tanácsos a szülés megindításával próbálkozni, helyesebb, ha a természetre hagyatkozunk".  20-30 éve például még relatíve gyakori volt a szülészeteken a mellbimbók stimulálása is, mert az érzékeny terület ingerlése "fokozza az oxitocinelválasztást az agyban, és a hormon a vérkeringésbe jutva méhfeszüléseket, kontrakciókat, vagyis összehúzódásokat okozhat". Ez azóta ez kikopott az orvosi gyakorlatból.

©

Bizonyos esetekben szükség lehet a szülés mesterséges megindítására, de akkor is csak óvatosan adagolva, a magzat állapotának folyamatos ellenőrzése mellett használnak oxitocint az orvosok, mert számos veszélye (péládul hipoxia léphet fel) lehet. Ilyen beavatkozásra a terhességek 10-30 százalékánál kerül sor – tudtuk meg az orvostól.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!