szerző:
hvg.hu/MTI

A háziállatok szilveszteri védelmére hívják fel a figyelmet az állatvédők és a szilveszteri számában több napilap is.

Több háziállat is megijed a pirotechnikai eszközök fény- és hanghatásaitól – írja a Magyar Nemzet. Emiatt több állat elszökik otthonról, sokan az autók elé kerülnek. Kozma Tamás, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság állat-egészségügyi szakszolgálatának szakmai vezetője a lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a gazdáknak "személyes felelősségük megakadályozni a bajt", akár annak árán is, hogy szilveszter éjszakáján maguk is otthon maradnak.

A Népszava felidézte, hogy 2013. január elsejétől kötelező minden 4 hónapnál idősebb kutyába mikrocsipet ültetni, és ezzel regisztrálni az országos adatbázisban. Ennek kapcsán felhívták a figyelmet, hogy a Vigyél Haza Alapítvány idén a főváros 25 pontján telepített, bárki számára könnyen elérhető mikrocsip-leolvasót, vagyis az elkóborolt és elveszett állatokat bárki ellenőrizheti a termináloknál.

A kutyakereső emellett elérhető az interneten, okostelefonokra pedig külön alkalmazás is letölthető hozzá. A kezdeményezéshez több étterem és más intézmény is csatlakozott. A kutyakereső alkalmazás letöltésével lehetőség van az állat adatainak megadására, az elveszett gombra kattintva pedig értesíthetik az esetről a körzetben lévő valamennyi alkalmazáshasználót. A www.ebangyal.hu oldalon pedig rákereshetnek az elveszett vagy már megtalált kedvencekre – fejtette ki a Népszava.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!