szerző:
hvg.hu

Megszüntette az eljárást a rendőrség azzal a lengyel újságíróval szemben, akit a röszkei határátkelőnél szeptemberben lezajlott zavargások során a magyar rendőrök megvertek és be is vittek - derül ki az Index szerint a Jacek Taciknak küldött határozatból. Az újságíró felháborodott és nyílt levélben válaszolt, amelyben rendőri hibákat és törvénytelenségeket sorolt fel az ügyével kapcsolatban.

Jacek Tacik, a lengyel közmédia újságírója december végén kapott levelet a magyar rendőrségtől, amelyben közölték, megszüntették az ellene a röszkei események után indított eljárást - írta az Index.

A menekültválságról tudósító újságírót szeptember 16-án Horgosnál a magyar rendőrök megverték, megbilincselték, előállítottak és Szegeden egy fogda cellájába zárták, és nem hagyták neki, hogy felvegye a kapcsolatot országa nagykövetségével. Azzal vádolták, hogy rátámadt egy rendőrre és illegálisan lépett be az országba.

Az eljárás lezárásáról szóló határozatot a férfi most magyarul és lengyelül is megkapta, és miután elolvasta, annyira felháborodott, hogy a honlapján közzétett nyílt válaszában részletesen leírta, a hatóságok állításával szemben mi is történt vele. Eljárásbeli törvénytelenségekről, rendőri hibákról is írt.

©

Az Index szerint ebből kiderül, hogy az újságíró a munkáját végezte, nem volt résztvevője a zavargásnak, de például még csak nem is lépett jogosulatlanul, a határzáron keresztül Magyarországra. Az úgynevezett senki földjén volt, ahol a menekültek is, és ott vetették rá magukat a magyar rendőrök, verték meg, majd vitték magukkal a magyar oldalra.

Jacek Tacikot két órán át hallgatták ki, de állítása szerint a törvényi előírás ellenére sem kapott másolatot arról, hogy végül mi került a vallomásába. Meg is lepődött, amikor az eljárást megszüntető határozatban azt olvasta, véletlenül lépte át a határt.

"Ez nem igaz. Én ilyet nem mondtam. Sőt, eleve az önök emberei kényszerítettek, hogy belépjek Magyarországra" - írta most a válaszlevélben.

©

Az újságíró nem perelte be a magyar rendőrséget a megverése és fogva tartása miatt, viszont interjút kért Orbán Viktortól. Azt a választ kapta, hogy a magyar kormányfő nem tud rá időt szakítani. Az állításairól az Index megkérdezte a rendőrséget, de még nem kapott válaszokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!