szerző:
hvg.hu

A kormány legfeljebb 9,5 milliárdot költ arra 2026-ig, hogy pótoltassa a svéd gyártóval a nyár elején összetört Gripeneket. Simicskót bízták meg, hogy tárgyaljon az ügyben.

A magyar kormány a svédekkel kötött szerződés módosítására készül a Gripen vadászgépek ügyében, hogy a tavaly összetört harci gépeket pótolják – írta a kormányközeli Magyar Idők.

A kormány reményei szerint még az idén pótolni tudja a két összetört Gripent. A kormány határozatában Simicskó István honvédelmi miniszert bízta meg a bérleti szerződés módosításával, illetve az ezirányú tárgyalások megkezdésével.

©

A határozat szerint Simicskó akkor írhatja alá a szerződést, ha a többletfizetés nem haladja meg a 9,5 milliárd forintot 2016 és 2027 között (2015. decemberi árfolyamon és 2001-es árszinten számolva).

A két Gripen gyors egymásutánban tört össze tavaly nyár elején: az első május 19-én szenvedett balesetet a cáslavi repülőtéren, a második incidens Kecskeméten történt június 10-én.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!