szerző:
hvg.hu

Félbe tört angyalszárnyat hord a nyakában Sándor Mária. A medált a külföldön dolgozó több mint 12 ezer ápolónő küldte neki, kérve, harcolja ki a magasabb bért az ápolóknak, hogy hazajöhessenek – ezt mondta legalábbis a fekete ruhás nővér a TV2-n.

A kedd reggeli Mokkában volt meghívott vendég Sándor Mária, a fekete ruhás nővér. Arról is beszélt, mit jelképez a nyakában hordott, fél angyalszárnyat formázó medál. Mint mondta, a félbetört szárny jelképezi a külföldön dolgozó ápolónőket – szám szerint 12 800 embert –, akik arra kérték őt, érje el, hogy megemeljék az ápolók fizetését, mert akkor ők is hazajönnének. Tőlük kapta a medált Sándor Mária.

A fekete ruhás tiltakozást elindító nővér arról beszélt a TV2 reggeli műsorában, köszönik szépen, hogy a kormány rendbe rak egyes osztályokat, kórházakat, csak az a kérdés, ki fog dolgozni azokban. Nincs, aki az ágyak mellett álljon, tízesével, tizenkettesével mondanak fel az ápolók. "Ha ezt a folyamatot nem állítja le a jelenlegi magyar kormány, akkor tényleg az utolsó lekapcsolhatja a villanyt" – fogalmazott.

Sándor Mária szerint az egészségügyben a legnagyobb problémát ma a munkakörülmények, az elvándorlás és az alacsony bérek jelentik.