szerző:
hvg.hu

Újabb késelés történt a hírhedt Hős utcai telepen, az áldozatot megverte és megkéselte egy 18 éves fiú. A férfit életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba a mentők. Nem ez volt az első erőszakos eset a kőbányai telepen, az életveszélyes állapotban lévő házak szanálása és a telep felszámolása már évek óta téma az önkormányzatnál.

Megkéseltek hétfőn egy férfit a hírhedt Hős utcai telepen - írja az Origo. A lap értesülései szerint a támadó előbb megverte, majd többször is megszúrta a férfit, aki csak látogatóba érkezett egy telepi ismerőséhez. Az áldozat életveszélyes sérüléseket szenvedett, de szerencsére valaki a házból időben értesítette a rendőrséget és a mentőket. A gyanúsítottat, egy 18 éves fiút a rendőrök a helyszínen elfogták, és kihallgatása után őrizetbe vették, hamarosan előzetes letartóztatásba kerülhet.

Krízispontnak számít

Nem ez volt az első eset, hogy a hatóságoknak dolguk lett volna a telepen. Tavaly áprilisban lövöldöztek, júniusban pedig lopás miatti gázrobbanás volt a sokak által csak drogos gettónak tartott zónában, ahova a mentők is csak rendőri kísérettel mernek bemenni, de 2014 novemberében is történt egy életveszélyes késelés és lakástűz a Hős utcában. A telep annak ellenére is krízispontnak számít, hogy közvetlenül a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség komplexuma mellett áll, legutóbb a TEK-nek csak a szomszédba kellett átugrania két, Münchenből lopott műkincs lefoglalásához.

©

“Magát itt le fogják ütni

Korábban a hvg.hu is közölt egy riportot a kétes hírű kőbányai utcáról. “Uram, nem kellene itt lennie. Magát itt le fogják ütni” – akkor ezzel a mondtattal fogadták az ott lakók riporterünket. A Hős utca 15/a és 15/b két 1939-ben épült bérház, ahol összesen 300 egyszobás lakásból mára rengeteget elfalazott az önkormányzat, de még így is körülbelül 6-700 ember él a két életveszélyes épületben, sokak számára elképzelhetetlen körülmények között.

A házak szanálása már évek óta téma, de csak a lakások felének tulajdonosa az önkormányzat, így érdemi lépés a tervek ellenére nem történt. A kerület városfejlesztési stratégiája „a terület felszámolását” jelöli ki célként, de a következő mondatban arról tájékoztat, hogy „a felszámolás időtávja egyelőre nem látszik”. Az önkormányzat szabadulna a Hős utcai házaktól, de állami segítség nélkül képtelenek ennyi családot cserelakáshoz juttatni. A lakók szerint az önkormányzat valós megoldás helyett kiszorítósdit játszik velük, bárkivel beszéltünk, megemlítette, hogy érthetetlenül magas lakbért vagy rezsit fizet.

©

“Ez a gázrobbanás végzett némi munkát, de nem eleget!”

2008 szeptemberében Marksteinné Molnár Julianna (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő a következőket mondta az önkormányzati képviselő-testület egyik bizottsági ülésén: „Előbb-utóbb ezeket a bizonyos kolóniákat csak meg kell szüntetni, mert ez a megoldás nem igazán jó. Fokozatosan le kell ezt építeni. Nem tudom, hogy pl. az Illatos úton is voltak ilyen jópofa kolóniák, biztosan ismeritek. Azok megszűntek, én az 1960-as évek végére gondolok. Azért az mostanra már nem úgy néz ki. Valami olyat kellene csinálni, ami egy picit előbbre mutat. Ugye a Bihari útból ez az egy épület maradt meg szégyenfoltnak, ezzel is most szívunk, mint a torkos borz. Valamit a Hős utcával is kell csinálni, ez szilárd meggyőződésem, mert elég embert próbáló környezet van ott. Én csak akkor döbbentem meg igazán, hogy ez kívülről bemenve milyen miliő, amikor a Gyakorló utcából költöztetett oda a vagyonkezelő egy családot, merthogy nem tudta fizetni a bérleti díjat a szerencsétlen, és mint tájékozatlan nyugdíjast, oda költöztették a lány unokájával. A harmadik napon, mikor már depressziósan a szoba sarkában ült, akkor csöppentem be, hogy miért nem jött a gyerek iskolába. Nem mert kimenni még a lakásból sem. Tehát úgy gondolom, hogy ott azért kialakult egyfajta életvitel, egyfajta életstílus, amit talán jó lenne egy kicsit felrobbantani. Ez a gázrobbanás végzett némi munkát, de nem eleget!”


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!