szerző:
hvg.hu

Összesen tizenhat településen, köztük Budapesten is kifogásolt a levegő minősége az elmúlt 24 óra mérései alapján. Vácon a szálló por koncentrációja meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, a város levegője egészségtelen minősítést kapott – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerdán.

A friss adatok szerint Budapest, Százhalombatta, Miskolc, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Oszlár, Eger, Debrecen, Szeged, Sopron, Szentgotthárd, Esztergom, Dorog, Várpalota, Dunaújváros és Pécs levegője kifogásolt – ezeket a városokat zölddel jelölték az ÁNTSZ térképén.

Az érintett településeken az érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhettek, a betegek panaszai súlyosbodhattak. Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy az itt élők lehetőleg ne legyenek hosszú ideig a szabadban, kerüljék most a kültéri, aktív fizikai munkát és a sportolást.

Vácon a szállópor-szennyezettség mértéke meghaladta a határértéket, így ott most egészségtelen a levegő – ezt narancssárgával jelölték a térképen.

©

A meteorológiai előrejelzés szerint azokban a térségekben, ahol megérkezik a csapadék, a levegő-egészségügyi helyzet javulása várható – írták.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!