szerző:
hvg.hu

Magyarország nem fogadja azt a 860 menedékkérőt, akiket Norvégia akar visszatoloncolni – ezt mondta a Magyar Nemzetnek a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke. Németh Zsolt szerint a magyar álláspont továbbra is az, hogy senkit sem fogadunk, és ez az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntéséig nem fog változni.

A The Local című lap hétfőn írt az Aftenposten beszámolója alapján arról, hogy Norvégia a tervek szerint 4-5 ezer menedékkérőt toloncol vissza más európai országokba, köztük Magyarországra, ahová körülbelül 860 embert küldenének. Körülbelül ötven szíriai is lenne a 860 menedékkérő között.

Norvégia a cikk szerint november végén hivatalos úton kereste meg Magyarországot a visszaküldésre váró menekültek ügyében, és állítólag január végére érkezhet meg a magyar hatóságok válasza.

A Magyar Nemzet Németh Zsoltot, a külügyi bizottság elnökét kérdezte meg az ügyben. A fideszes politikus úgy nyilatkozott: megvárják az Európai Bíróság ítéletét a kötelező uniós kvóták ügyében, addig Magyarország „nem tud pozitív álláspontot képviselni a visszatoloncolások kérdésében, azaz nem fogadunk senkit”.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök novemberben a parlamentben azt mondta: a magyar kormány a leghatározottabban fellép a kényszer-betelepítés, tehát a kvóta ellen és a visszatoloncolások ellen is. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig arról beszélt decemberben, hogy más országok, főleg Németország és Ausztria is szeretne menekülteket visszaküldeni Magyarországra, az összlétszám elérheti a 40 ezret.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!