szerző:
hvg.hu

David Cameron brit kormányfő Budapesten a szíriai helyzetről, a terrorizmus elleni nemzetközi fellépésről is tárgyalt Orbán Viktorral csütörtökön. A kulcskérdés azonban a brit és a magyar EU-politika, illetve a külföldi munkavállalók nagy-britanniai helyzete volt. A vizit miatt autóval szinte járhatatlanná vált a pesti belváros. Cameront fokozott biztosítással várták itthon, a TEK együtt dolgozott a brit biztonságiakkal.

1 2
Sorrend megfordítása

Véget is ért a sajtótájékoztató

David és Viktor elvonult.

"Minket ne tekintsenek migránsoknak"

A négy éves javaslatot hajlandó vagyok felülvizsgálni, ha olyan alternatívát kínálnak, amely megoldja a helyzetet - mondta Cameron a külföldiek szociális juttatásait érintő esetleges szigorításokról.

Négy kosarat javasol megfontolásra a brit kormányfő, ebből hármat mi elfogadunk, a negyedik "már nehezebb ügy" - közölte Orbán. Hozzátette, nekünk fontos, hogy "minket ne tekintsenek migránsoknak", a nyelvnek ugyanis fontos szerepe van a politikánkban.

Az EU-hoz tartozó állam polgárai vagyunk, csak a jogainkkal szeretnénk élni, "nem élősködni megyünk Nagy-Britanniába" - tette hozzá. A diszkriminációt nem tudjuk elfogadni, a magyar dolgozók is tiszteletet érdemelnek, de Magyarország hajlandó a kompromisszumra, biztosan lesz megállapodás - közölte Orbán.

©

Cameron újra felemlegette a problémákat

A probléma az, hogy a brit ellátó rendszer többletet biztosít, amivel vissza lehet élni, ezt kezelni kell, mert nagy a rendszer terhelése - közölte Cameron, aki viszont azt is megismételte, általában eddig is és most is szívesen fogadják a külföldi dolgozókat.

Orbán szerint eddig a V4-csoportban eddig két megbeszélés is zajlott már a brit elképzelésekről, Cameron is részt vett az egyik megbeszélésen, így optimista a leendő megállapodásról.

Cameron viktorozása után Orbán davidezni kezdett

Mindketten a keresztnevén szólították a másikat.

©

Megvédenénk a briteknél dolgozók érdekeit

Angliában más a szociális ellátórendszer, nekem az a javaslatom, a külföldiek várjanak négy évig, amíg a juttatásokhoz hozzáférhetnek - mondta Cameron. Alternatív javaslatot is meghallgat, szerinte biztosan keményen fognak tárgyalni februárig erről, de biztos benne, hogy lesz megállapodás.

Orbán azt mondta, a brit statisztikák szerint 55 magyar dolgozik ma a briteknél, míg a németek körül 300 ezren, a lengyelek közül pedig 790 ezren - szerinte ezért fontos a V4-megállapodás a kérdésben, mert ami jó lesz az érintettebb országoknak, az jó lesz nekünk is.

A kormány feladata, hogy védje a becsületesen dolgozó magyarok érdekeit, akárhol is dolgozzanak - mondta a kormányfő. Meg fogjuk találni Daviddel a megfelelő megállapodásról a témában - tette hozzá.

Orbán lengyel és magyar öregfiúkról is beszélt

Orbánt a tegnapi lengyelországi útjáról kérdezte egy újságíró.

A kormányfő azt mondta, a lengyel kormánypárt vezetőjével mindketten az "öregfiúk", "régi szabadságharcosok" közé tartoznak, szívesen látogatott Lengyelországba. Azt mondta, a lengyel tárgyalásokon megállapodtak, hogy a legtöbb ügyben a V4-csoporton belül akarnak döntést hozni.

©

Az oroszokról is beszéltek

Cameron megismételte, hogy 2017-ben népszavazás lesz a briteknél az EU-tagságról. Azt mondta, Viktorral az orosz helyzetről is tárgyaltak.

Ha valaki a britekhez akar költözni, tegyen úgy

Támogatom az emberek szabad mozgását, ha valaki Nagy-Britannába akar költözni, tegyen úgy, de figyelembe kell venni a jóléti rendszerre helyeződő nyomást - közölte Cameron.

Viktorozni kezdett Cameron

A brit kormányfő a keresztnevén szólította Orbánt és megköszönte a meleg hangú üdvözlést. Ő is ejtett néhány szót a brit cégek fontos szerepéről a magyar gazdaságban.
©

Becsületesek a briteknél dolgozó magyarok

A magyarok becsületesen akarnak dolgozni Nagy-Britanniában, a szociális ellátások szempontjából fontos minden befizetést megtesznek - közölte a magyar kormányfő.

Azt kérte brit kollégájától, javaslataik megfogalmazásakor erre legyenek tekintettel. Ha ezen a területen változtatni akarnak, arról a visegrádi négyek közös megállapodást szeretnének - tette hozzá.

1 2

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!