szerző:
hvg.hu

A Hosszú-ügyről írt Facebook-bejegyzésben Pásztory Dóri paralimpiai úszóbajnokunk részletesen taglalja, mit gondol Katinka kiállásáról, a helyzetről, és arról, hogy beszél mellé az úszószövetség.

Tegnap Pásztory Dóri úszó paralimpiai bajnokunk is megszólalt a Facebookon a Hosszú Katinka-ügyről:

Mint írja, ő is hasonló harcokat vívott az Magyar Paralimpiai Bizottsággal (MPB), Hosszú "harcol az igazáért, nevét, arcát, sikereit, hitelét adja azért, hogy egy átláthatóbb, fejlődésnek induló rendszerben készülhessen. Egyelőre egyedül van ezzel. Szinte mindenki hallgat, háttérbe húzódik, kivár, reméli, hogy nem kell kivennie a részét a harcból, elég majd csak a végeredményt kiélveznie vagy elszenvednie."

Pásztory szerint a média, bár Hosszú mellett áll, a gumicsontokra harapott rá, nem a lényeggel foglalkozott. A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) sem a lényegi kritikával foglalkozott, pedig azzal elkerülhette volna a szerződésszéttépős sajtótájékoztatót.

Pásztory kérdezne is Hosszútól: "Ha kérdezhetnék Katinkától, biztosan azt kérdezném tőle, hogy kik azok a hazai vagy nemzetközi szakemberek, akiknek megvan a tudása, elhivatottsága, hitele ahhoz, hogy meghatározzák a magyar úszósport rövid, közép- és hosszú távú céljait. Mi az akadálya, hogy ők legyen a véleményvezérek, döntéshozók? Szerinte mik ezek a célok és miként lehetne őket hatékonyan megvalósítani? Biztosan megkérdezném tőle, hogy az amerikai modellből mi adaptálható a magyar rendszerbe, milyen olyan jó példákat láttak a világban, amelyek elősegítenék a hazai fejlődést?

Az átláthatóság hiánya alatt azt érti, hogy jelenleg nincs lefektetett jutalomrendszer, tehát nem egyértelmű, hogy mely sportoló milyen eredmény után mekkora jutalmat kap? A MÚSZ pénzügyi és szakmai döntései mennyire transzparensek? Mi segíthetné elő a biztonságot és nyugalmat hozó áttekinthetőséget? Mi a véleménye a Jövő bajnokai utánpótlás programról? Ez miért nem segíti elő a hosszú távú fejlődést? Mik azok az infrastrukturális hiányosságok, amelyeket azonnal orvosolni kellene? Ő mire költené azt a 12 millió forintot, amit nem fogadott el jutalomként?"

Ugyanakkor leszögezi, nem Katinkának és férjének kell megreformálni a meglévő rendszert. De "kommunikációs és marketing területen egyedülálló és példaértékű, amit elértek. Egészen másfajta gondolkodást, szemléletet hoztak be a sportba, amelyből nagyon sok minden hasznosítható lenne a szövetség számára is".

"Én is azt érzem, amit Katinka ma kifejtett, egész egyszerűen nem értik egymást. Ők feltesznek kérdéseket, felvetnek problémákat, építő jelleggel kritizálnak abban a reményben, hogy olyan válaszokat kapnak, amely elindít valamifajta együttgondolkodást, hosszú távon fejlődést. Ehhez képest udvariaskodás, félreértelmezés, mellébeszélés zajlik. Optimista vagyok, tudom, hogy a magyar úszósport tele van intelligens, elhivatott, nagytudású szakemberekkel. Feltörekvőben van egy nyitott, innovatív szemléletű fiatal edzőgeneráció. Vannak olyan egykori úszók, akik remek vezetők, értik ennek a sportágnak minden kínját-baját, rezdülését. Szükség van rájuk, szükség van a véleményükre, a megoldási javaslataikra! Katinkának és az egész magyar úszósportnak! Hajrá magyar úszás! Hajrá Katinka!"

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!