szerző:
hvg.hu

Lázár János nem akar belső ellenzék lenni, sokkal inkább egy Orbán utáni vagy melletti jobboldali alternatíva lehet a célja – mondta Török Gábor politológus a Heti Válasznak adott interjúban.

Lázár János kormányon belüli különutasságát elemezte a Heti Válasznak adott páros interjúban a két politológus, Török Gábor és Mráz Ágoston Sámuel.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ősszel komoly vetélytársat kapott a kormányon belül: Orbán Viktor miniszterelnöki kabinetvezetőnek maga mellé vette és miniszterré nevezte ki Rogán Antalt, Lázár pártbeli vetélytársát, amelyet akkor több elemzés Lázár egyfajta lefokozásaként értékelt.

Érdekes fejlemény volt, hogy a Fidesz decemberi tisztújító kongresszusán Lázár János a saját beszéde után távozott, és nem várta meg Orbán Viktor beszédét, amely lépést egy korábban lefixált családi programmal magyarázott. A két elemző a Heti Válaszban megegyezett abban, hogy Lázár távozásának üzenetértéke van.

©

Lázár egyébként is az utóbbi időben a néha kifejezetten ellenszenves figurából emberarcú, a kormányfő politikáját ellenpontozó szereplővé próbál válni, mondja Török, de szerinte nem akar Orbán belső ellenzéke lenni, inkább Orbán utáni vagy melletti jobboldali alternatíva lehet a célja. Akkor viszont hibát követ el, mondja Mráz, ha elhiszi, hogy ő lehet a jó rendőr, és hogy a neki tapsolók akár szavaznának is rá.

Török szerint Lázár példátlanul messzire ment különutasságban, de ezt egyébként karácsonykor is folytatta, amikor a Népszavának adott interjúban arról beszélt, hogy ő sem Ibizán, sem a stadionok VIP-páholyában nem klubtag. Ezzel az Ibizán mulató Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadónak és a focit imádó Orbán VIP-páholyos sleppjének (például a vele szotyizó Polt Péter legfőbb ügyésznek) is odapörkölt. "Amíg ők futballt néznek, addig én dolgozom" – mondta az interjúban.

Ha egy beosztott így odapörköl a főnökének, az a világ összes munkahelyén kivágja a biztosítékot, mondta Török az interjúban, hozzátéve, ha ezek a mondatok azt jelentik, amit szerinte jelentenek, akkor ennek előbb-utóbb csattanás lesz a vége.

Mráz szerint viszont Orbánnak nem érdeke, hogy látványosan megbüntesse Lázárt, és ezzel mártírt faragjon belőle, sokkal inkább kordában tarthatja, ha rábíz olyan embert próbáló feladatokat, mint a bürokráciacsökkentés.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!