szerző:
hvg.hu

A várandós nőkre különösen veszélyes vírus okoz megbetegedéseket Dél-, illetve Latin-Amerika egyes részein, ezen belül különösen Brazíliában - közölte az ÁNTSZ, amely szerint a fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki. Azt javasolják az érintett területekre utazó terhes nőknek vagy kisgyerekkel utazóknak, hogy mindenképpen védekezzenek a szúnyogcsípések ellen.

Az ÁNTSZ közleményben hívta fel a dél-amerikai és latin-amerikai térségbe készülők figyelmét a zikavírus kockázatára, azt írták, különösen azért, mert a téli időszak számít a dél-amerikai utazások csúcsszezonjának.

A jellemzően szúnyogok által terjesztett vírus ellen nincs védőoltás, emiatt is elengedhetetlen a szúnyogcsípések elleni védekezés. Felidézték, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Amerikai Regionális Irodája a térségre figyelmeztetést adott ki.

©

Az ÁNTSZ szerint az elmúlt két hónapban a brazíliai egészségügyi hatóságok az országban kialakult nagy kiterjedésű zikavírus-járvánnyal időben és térben összefüggően nagyszámú, úgynvezett microcepháliával született újszülöttet regisztráltak.

A microcephalia egy olyan veleszületett rendellenesség, ami az agykoponya rendellenesen kis méretével és általában szellemi fogyatékossággal jár. Az egészségügyi hatóságok Brazíliában a múlt év végéig 2900-nál több microcephaliás újszülöttet jelentettek, ami lényegesen több a megszokott évi 150-200 esetnél.

Az országban folyó vizsgálatok előzetes eredményei szerint a terhesség első 6 hónapjában történt anyai zikavírus fertőződést követően magzati károsodás alakulhat ki, fennáll a mikrocephalia és egyéb veleszületett rendellenességek kialakulásának a veszélye.

A zikavírus fertőzések 80 százaléka tünetmentesen zajlik, illetve jellemzően enyhe, magától gyógyuló, 4-7 napig tartó lázas, kiütéses betegséget okoz. A betegség legfőbb tünetei a láz, fejfájás, gyakran az arcon kezdődő és a törzsre továbbterjedő kiütés, amit kötőhártya-gyulladás és ízületi fájdalom követ. A vírus magzatkárosító hatása a jelenleg zajló brazíliai zikavírus-járvány kapcsán merült fel - közölték.

A vírus fertőzött szúnyogok csípése során terjed az emberre, de emberről emberre nem terjed. A betegség megelőzésére nem áll rendelkezésre védőoltás, nincs célzott terápia. A fertőződés elkerülésének egyedüli módja a szúnyogcsípés elleni védekezés az érintett területeken.

Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy a várandósok, az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő, illetve kisgyermekkel utazók indulás előtt tájékozódjanak a használható szúnyogriasztó szerekről és az egyéb megelőzési lehetőségekről.

Az elmúlt 9 hónapban a zikavírus helyi terjedését 19 országban észlelték, a december 21-i állapot szerint ezek közé a területek közé tartozik Brazília, Francia Guyana, Kolumbia, Paraguay, Puerto Rico, Suriname, Venezuela, Guatemala, Honduras, Martinique, Mexikó, Panama és Salvador.

Szintén a listán szerepel még a Fidzsi-szigetek, a Salamon-szigetek, Samoa, Új-Kaledónia, Vanuatu és a Zöld-foki Köztársaság.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ajánlása alapján az ÁNTSZ az érintett térségbe utazó várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőknek javasolja, hogy fordítsanak különös figyelmet a szúnyogok csípésének elkerülésére.

Ha az érintett területről visszatérőknél, láz, kiütés, fejfájás, vagy ízületi fájdalom jelentkezik az érkezést követő három héten belül, forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét - tették hozzá.

Az ÁNTSZ, illetve tudományos háttérintézménye, az Országos Epidemiológiai Központ vizsgálja olyan laboratóriumi-diagnosztikai háttér kialakításának lehetőségét, melynek segítségével egy zikavírus-fertőzést hazánkban is igazolni lehet, amennyiben a betegség behurcolásának gyanúja merülne fel - írták a közleményben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!