szerző:
hvg.hu

Zuglóban egy autóban ülő nő lett rosszul, a szíve is megállt, az V. kerületben pedig lakásban egy férfi esett össze, leállt a légzése. A mentők mindkettőjüket újraélesztették.

Két újraélesztés is sikerrel végződött csütörtökön a fővárosban. Zuglóban egy autóban ülő nő lett rosszul úgy, hogy a mentők megérkezésekor a szívműködése is megállt, vagyis a klinikai halál állapotába került. A mentők mintegy 5 perces küzdelemmel és a defibrillátor használatával sikeresen újraélesztették az 50 év körüli nőbeteget, aki röviddel később már eszméletére is tért, stabil állapotban sikerült szívcentrumba szállítani – közölte pénteken Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója.

Az V. kerület egyik lakásában egy 60 év körüli férfi esett össze, vérkeringése, légzése is leállt. A hozzátartozók a telefonon kapott instrukciók szerint megkezdték az újraélesztést, melyet a percek alatt kiérkező esetkocsi személyzete vitt sikerre. Mint kiderült, a férfi életét korábban már egyszer a munkatársai is megmentették, mikor munkahelyén esett össze. Az újraélesztést akkor az ott kihelyezett, laikusok által használható defibrillátor is segítette – olvasható a mentők közleményében.