szerző:
MTI / hvg.hu

Megszüntette tevékenységét az ország legnagyobb spermabankja, miután az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) tavaly nyáron vizsgálatot indított, majd feljelentést tett illegális szervkereskedelem miatt – írta pénteken a Magyar Idők.

Megszüntette a hímivarsejtgyűjtéssel és -tárolással foglalkozó üzletágát a legnagyobb hazai sejtbank, a Krio Intézet – mondta a Magyar Időknek Takács Zsuzsanna főigazgató.

Azután döntöttek így, hogy az OTH tavaly nyáron vizsgálatot indított náluk, majd feljelentést tett ismeretlen tettes ellen illegális szervkereskedelem miatt. Az OTH ugyanis tavaly márciusban arról értesült, Dániából genetikailag hibás donorspermiumok kerültek Magyarországra, ekkor derült fény arra, hogy a Krio Intézet 2013-óta hímivarsejteket importál Dániából.

Takács Zsuzsanna szerint azért Dániából hoztak spermát, mert ott még a magyarnál is szigorúbb az adományozók vizsgálata, de erről a tevékenységről az éves adatszolgáltatás keretében rendszeresen tájékoztatták az OTH-t. A hivatal álláspontja szerint viszont Magyarországon tilos a hímivarsejtek importja, a Krio pedig kijátszotta a hatóságot.

A nyomozást megszüntették, de a Krio Intézetnél ennek ellenére úgy döntöttek, nem foglalkoznak tovább ezzel a tevékenységgel. 

A féléves eljárás alatt az intézet nem is foglalkozhatott donorsperma-gyűjtéssel, és a meddőségi klinikák sem vehettek át külföldi hímivarsejtet. Emiatt csak korlátozottan tudtak mesterséges megtermékenyítést végezni, ezért több meddő pár is az ombudsmanhoz fordult – tette hozzá a lap.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!