szerző:
hvg.hu

Az úszószövetség körüli botrányban minden szereplő kiváló sportember, nem tudni, mi a probléma, de "valami gellert kapott" - közölte Orbán Viktor a szokásos pénteki interjújában a Kossuth Rádióban. Az EU-t érintő reformjavaslatokról is kérdezték: szerinte az unió olyan komoly gondokkal küzd, amelyeket csak az alapszerződés módosításával lehetne orvosolni.

Minden ember életében vannak nehezen érthető dolgok – mondta Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában az úszószövetségnél kipattant botrányról. Közölte, Hosszú Katinka személyében kiváló embert ismert meg, Kiss László pedig egy "tisztességben megőszült" ember, aki komoly eredményeket ért el.

A kormányfő szerint az ügy összes szereplője kiváló sportember, de "valami gellert kapott, és rossz irányba mozdul az egész", most ennyit lát. Beszélt több érintettel is, felajánlotta nekik, hogy amit tehet a kormány, azt megteszi, de mondják meg, mi lehet az. A probléma lényege viszont eddig nem derült ki – tette hozzá.  

©

Orbán Viktort a külpolitikáról is kérdezték az interjúban. Azt mondta, tavaly is egy erős külpolitikai akcióval indítottak a német kancellárral, most pedig itt volt a brit kormányfő, és érkezik majd a lengyel miniszterelnök is.

A David Cameronnal folytatott tárgyalásáról közölte, a brit fellépésben lehetőséget is kell látnunk az EU szempontjából, szerinte a nemzeteket kell megerősítenünk, nem egy masszát kell létrehoznunk. 

Hozzátette, egyetért azzal, hogy nem lehet visszaélni a brit ellátórendszerrel, de nem lehet elfogadni semmilyen diszkriminációt a magyar dolgozókkal szemben. Szerinte egyébként ez EU-n kívülről származó vendégmunkásokat és migránsokat nem szabad összekeverni.

A Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel kormánypárt vezetőjével lezajlott találkozójával kapcsolatban azt mondta, nem érdemes az EU-nak azon törnie a fejét, hogy bármilyen szankciót fogad el Lengyelországgal szemben, több tiszteletet a lengyeleknek, mert megérdemlik. Magyarország sosem támogat majd uniós szankciókat a lengyelek ellen – tette hozzá

Szerinte egyébként olyan komoly bajoktól szenved az EU, amelyeket nem tudunk orvosolni az alapszerződés módosítása nélkül. Nem jó az a reflex, hogy minden kérdést azonnal brüsszeli kérdéssé kell tenni, ez szerinte "brüsszelizmus", "lopakodó" hatáskörelvonás.

A menekültválsággal kapcsolatban azt mondta, most már schengeni rendszeren jönnek létre védelmi rendszerek, így belül is egyre zsugorodik a szabadság területe, de a schengeni zóna külső határát kellett volna megvédeni.

Nem tesz bennünket boldoggá, hogy sokak szerint a magyaroknak igazuk lett a bevándorlással kapcsolatban. Az idei év döntő kérdése az lesz, hogy rájönnek-e a többiek is, hogy nem elég lassítani a bevándorlást, hanem meg kell állítani. A szilveszteri zaklatásokról azt mondta, a liberalizmus és a szabadság nevében a liberálisok bizonyos negatív híreket elfojtanak.

Az elmúlt év itthoni eredményeiről közölte, természetesen a kormány sok mindent tehet, de boldog életet nem tud adni. Hozzátette, olyan körülményeket tudnak teremteni, hogy az emberek úgy érezzék, hogy a munkájuknak van eredménye, és léphet egyet előre – ide sorolta a minimálbér-emelést és az otthonteremtési támogatás bővítését.

Az idei tervezett lépésekről azt mondta, a két gyerekeseknek járó támogatást növelnék, további lépések is lehetnek az otthonteremtési támogatásban, a közmunkások irányába is, de már a 2017-es költségvetési terven is dolgoznak majd az első negyedévben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!