szerző:
hvg.hu

Orbán Viktorhoz intézett egy csomó kérdést egy DK-s képviselő még tavaly decemberben, de a miniszterelnök kabinetfőnöke mintha el sem olvasta volna a felbontott telekomos minisztériumi szerződésekkel kapcsolatos kérdéseket, ehelyett inkább újra elismételte a kormány ezerszer hangoztatott álláspontját Ákos-ügyben.

Miután a kormány utasította a minisztériumokat, hogy bontsák fel telekomos mobilnet-szerződéseiket, mert a Magyar Telekom felbontotta támogatói szerződését a női princípiumról és a nők szerepéről nyilatkozó Kovács Ákossal, Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció képviselője egy rakat írásbeli kérdést tett fel Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A december 18-án benyújtott iromány szerint Oláh többek között arra volt kíváncsi, hogy hány mobilnet-szerződést kellett felmondania a minisztériumoknak, mikor járnának le ezek a szerződések, átlagban mekkora kártérítést vagy kötbérfizetést vonnak maguk után az ilyen szerződések felmondásai, és a költségeket vajon Orbán, esetleg Kovács Ákos, "vagy a magyar adófizetők" állják-e majd.

Oláh arra is kíváncsi volt, hogy kötött-e bármelyik minisztérium, háttérintézménye, vagy állami vállalat az elmúlt 5 évben szponzori vagy reklámszerződést Ákossal, vagy az énekes művészeti tevékenységéhez kapcsolódó céggel.

A kérdésekre Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda részéről, mint Orbán Viktor kabinetfőnöke válaszolt, illetve leginkább nem válaszolt. Gyakorlatilag elismételte a kormány már ezerszer hangoztatott álláspontját az Ákos-ügyben, miszerint Magyarországon szólás- és véleményszabadság van, ezt az alkotmányos alapjogot megsértette a Telekom, amikor szerződést bontott Ákossal, mert nem értett egyet az énekes véleményével, ezt a kormány elfogadhatatlannak tartja, és "szimbolikus lépésként" mondta fel a moilnetes szerződéseket.

Egy szóval nem tért ki sem a szerződésbontás anyagi következményeire, se a szerződések pontos számára, se pedig arra, hogy kap, vagy kapott-e Ákos bármilyen támogatást az állam részéről.

Ákos tavaly év végén az Echo Tv-ben beszélt a nők szerepéről, mondataival akkora botrányt kavart, hogy támogatói szerződést bontott vele röviddel két koncertje előtt a Magyar Telekom, erre reagálva és "véleménydiktatúrát" emlegetve a kormány arra utasított a minisztériumokat, hogy bontsák fel a december 31-ével amúgy is lejáró mobilnetes szerződéseiket a Telekommal. Ákos többek között azt mondta: a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak, hanem a női princípiumot beteljesíteni, valakihez tartozni, valakinek gyereket szülni, anyának lenni, a kettő pedig kizárja egymást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!