szerző:
hvg.hu/MTI

A Demokratikus Koalíció pert indít a távirati iroda ellen, miután többször is megtagadták, hogy például Habony Árpádot, vagy Tiborcz Istvánt érintő közleményeket hozzanak le.

Pert indít a Demokratikus Koalíció (DK) az MTI ellen, mert az ellenzéki párt szerint a hírügynökségnél "a napi rutin részévé vált, hogy megtagadják" közleményeik kiadását, "ilyen-olyan okokra hivatkozva

A Vágó István, a DK média munkacsoportjának vezetője által jegyzett kommüniké több olyan esetet sorol fel, amelyekben nem közszereplőnek minősülő személyek is szerepeltek az Országos Sajtószolgálathoz (OS) eljuttatott közleményekben.

Az MTI természetesen ezúttal sem hozta le, hogy melyek ezek, de azért néhányra emlékeztetnénk az olvasókat: előbb novemberben próbált az MSZP egy Tiborcz Istvánnal (Orbán Viktor vejével) foglalkozó közleményt lehozni, miután kiderült, hogy az EU csalásellenes hivatala vizsgálódik Tiborcz volt cégének éppen azzal az időszakával kapcsolatban, amikor ő volt a vezetője.

Habony az MTI fotóján, amikor még szerintük is közszereplő volt
©

Decemberben pedig a Demokratikus Koalíció próbált megemlékezni arról egy közleményben, hogy a hivatalosan semmilyen tisztséget be nem töltő, ismeretlen jövedelemből élő Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadót egy rongyrázós ibizai klubban filmezték le, de az MTI újfent visszautasította a közlemény közlését. Az ürügy mindkétszer ugyanaz volt: az illetők az MTI szerint nem közszereplők, szerintük emiatt polgári jogba ütközik a közlemények lehozása. Mondták ezt annak ellenére, hogy maga a távirati iroda is hozott már le fotót a fideszesek körében mutatkozó Habony Árpádról.

"A DK nem fogja hagyni, hogy a kormány az MTI segítségével hallgattassa el az ellenzéki véleményeket, ezért a bíróságon fogja bizonyítani a politikailag motivált cenzori gyakorlatot" - olvasható a szombaton az MTI-hez is eljuttatott közleményben.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. MTI Igazgatósága a DK közlésére úgy reagált, hogy minden esetben kizárólag olyan OS-hez eljuttatott közlemény kiadását tagadja meg, amely a polgári törvénykönyvbe ütköző módon személyiségi jogot sért.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!