szerző:
hvg.hu

A Vasvári Pál utcai zsinagóga közgyűlésétől biztonsági őrökkel tartották távol a MAZSIHISZ rabbitestületének elnökét - írja a Nol.hu.

Múlt csütörtökön a Budapesti Zsidó Hitközséghez (BZSH) tartozó Vasvári Pál utcai zsinagóga közössége közgyűlést tartott, és ezen a BZSH elnöke, Ács Tamás, valamint a Mazsihisz rabbitestületének elnöke, Radnóti Zoltán is részt akart venni, ám a Nol.hu cikke szerint biztonsági őrük állták útjukat, és miután hosszan várakoztatták őket, közölték, hogy a körzet vezetői csak Ács Tamást kívánják beengedni a közgyűlésre, Radnóti rabbit nem. Ezt nem fogadták el, mindketten távoztak. A Nol.hu szerint az eset hátterében a Mazsihisz és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) közötti feszültségek állnak. A Vasvári-körzet ugyanis, hiába tartozik szervezetileg a Mazsihiszhez, és a BZSH-hoz, a közösség vallásgyakorlatát, hitelveit tekintve az EMIH-hez áll közel, két vezetője, Baruch Oberlander és Köves Slomo rabbik révén is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!