szerző:
hvg.hu

Egy nagyon kihűlt nő életét mentették meg a mentők és a Honvédkórház munkatársai, az országban elsőként szívsebészeti műtétek során alkalmazott szívmotor segítségével.

Január 4-én délelőtt a Pilisvörösvári Rohamkocsi személyzete egy eszméletlen, kritikus állapotú nőbeteget talált egy szántóföld közepén fekve – közölték a mentők Facebook oldalán.

Aznap mínusz 10-15 fok volt, a nő teste extrém mértékben lehűlt. Az első ellátás közben leállt a beteg vérkeringése, újraélesztést kellett kezdeni.

A folyamatos melegítés közben történő szállításhoz közben megérkezett a Központi Rohamkocsi is, akik a Lucas készülékükkel szünet nélküli mellkaskompressziókat tudtak biztosítani egészen a Honvédkórházig, ahol az országban elsőként szívsebészeti műtétek során alkalmazott szívmotor segítségével mentették meg az életét.

A szívmotor képes nem csupán a vér továbbítására, hanem annak felmelegítésére is. Ez nagymértékben felgyorsította a beteg testhőmérsékletének normalizálását, így hozzájárult a 20 Celsius-fokra kihűlt hölgy életének megmentéséhez – olvasható a honvedelem.hu oldalon.

A kezelésnek köszönhetően az újraélesztés harmadik órájában a beteg spontán keringése visszatért, és ápolását az intenzív osztályon folytathatták. A kórházi felvételt követő napon a beteg felébresztették, és a kezeléseknek köszönhetően jelenleg jó általános állapotban van.