szerző:
hvg.hu

A magyarok bíznak a saját orvosaikban, sokan pedig nem jelentkeznek be a célország társadalombiztosítási rendszerébe, hanem maradnak a magyarban, ezért visszajárnak Magyarországra.

Decemberben négyezren jelentkeztek be hazai magánorvosokhoz a FoglaljOrvost.hu nevű honlapon keresztül, a foglalásoknak csaknem a fele külföldről érkezett – írja a Világgazdaság. A lap szerint nem külföldiek egészségturisztikai látogatásairól van szó, hiszen a honlapnak nincs angol nyelvű változata, hanem külföldön dolgozó magyarokról van szó, akik ünnepi hazalátogatásukat kötötték össze egy-egy esedékes szűrővizsgálattal vagy szükséges orvosi vizsgálattal, kezeléssel.

Decemberben a legtöbb foglalás Németországból érkezett, de nem sokkal maradt le mögötte Anglia és Írország, ami nem meglepő, hiszen a magyar kivándorlás legfontosabb célországairól van szó.

©

A szakemberek szerint a magyarok egyrészt bíznak a saját orvosaikban, másrészt vélhetően sokan nem jelentkeznek be a célország társadalombiztosítási rendszerébe, hanem maradnak a magyarban, vagy éppen átmenetileg sehol sem fizetnek tb-t. A legfrissebb adatok szerint mintegy 300 ezer magyar kivándorló él Nagy-Britanniában, ám közülük a hivatalos statisztikák alapján az elmúlt években legfeljebb 20-25 ezren kértek társadalombiztosítási számot évente. A többiek csak nagyon korlátozott, illetve sürgősségi ellátásra számíthatnak – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Nagy-Britanniában egyébként egy CT-vizsgálat ára 600 font, vagyis mintegy 250 ezer forint, egy térdprotézis-műtét körülbelül 5 millió forintba kerül (11 500 font), ugyanez a műtét a csípő esetében 3,5–5,2 millió forint (8200-12 000 font).

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!