szerző:
MTI

Lábadoznak és többségében már meg is gyógyultak azok a halásztelkiek, akik a múlt hét végén hányásos, hasmenéses tünetekkel betegedtek meg. Elképzelhető, hogy már hétfőn kiderül, mi okozhatta a tömeges fertőzést – mondta Szentgyörgyi József polgármester.

Halásztelken több mint százötvenen betegedtek meg, valószínűleg valamilyen vírus miatt. A polgármester cáfolta azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint több száz beteget vittek kórházba. Azt mondta, hogy a helyiek közül senkinek nem volt szüksége kórházi ellátásra. Szigetszentmiklósról valóban bevittek egy beteget a Szent László Kórházba, de nem tudni, hogy annak az esetnek van-e köze a Halásztelken történtekhez.

Szombatra virradóra, éjjel 2 óráig körülbelül ötvenen, majd napközben további harmincan fordultak a város orvosi ügyeletéhez. Hányingerre, hányásra, hasmenésre panaszkodtak. A tüneteket helyben kezelték, volt, aki infúziót is kapott, míg az enyhébb panaszokat az érintettek otthonában az ilyenkor megszokott módszerekkel próbálták megszüntetni.

A polgármester szerint először arra gyanakodtak, hogy a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Gimnázium önkormányzati fenntartású konyháján főzött étel okozhatta a bajt, de később valószínűbbé vált, hogy valamilyen vírusos fertőzés állhat a háttérben. Erre utal, hogy olyan emberek is rosszul lettek, akik nem ettek a napi ezer adagot főző konyha ételéből. A 36 osztályos iskolába 750-en járnak, a konyháról nemcsak az iskolát, hanem három óvodát is ellátnak meleg étellel.

Az ÁNTSZ étel-, illetve székletmintákat vitte el elemzésre, az eredmények akár már hétfőn megszülethetnek. A hétvégén elrendelt takarítást, fertőtlenítést mind a négy érintett intézményben megkezdték. Ezek hétfőn nem nyitottak ki, de kedden már fogadják a gyerekeket – tette hozzá a polgármester.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!