szerző:
hvg.hu

Szemerkényi Réka írt levelet a helyreigazítás ügyében, az amerikai lap egyelőre semmilyen megkeresésre nem válaszol. A kormány jogi lépéseket tervez.

Magyarország washingtoni nagykövete is hivatalos levélben kérte a The New York Timest a "Magyarországgal kapcsolatban közölt valótlanság" kiigazítására – értesült a Magyar Idők.

A kormány azért háborodott fel és tervez jogi lépéseket, mert az amerikai újság cikke szerint egy szír nő azt állította, hogy egy magyar börtönőr súlyosan bántalmazta, mert elutasította a közeledését. A cikkben megfogalmazott állítás a büntetés-végrehajtás szerint nem fordulhatott elő, mert a magyar bv-intézetekben kizárólag felnőtt férfiak voltak és vannak idegenrendészeti őrizetben, a bevándorlási hullámban érkező nőkkel a hazai börtönőrök nem kerültek és kerülhetnek kapcsolatba.

A New York-i magyar főkonzulátus ezt követően helyesbítést kért a laptól, a cikk szerzője, Katrin Bennhold pedig a magyar sajtónak nyilatkozva maga ismerte el, hogy nem ellenőrizte az általa hivatkozott állítás igazságtartalmát – írja a Magyar Idők.

©

A Magyar Idők úgy tudja, hogy Szemerkényi Réka levele felhívja az amerikai szerkesztőség figyelmét arra, hogy miközben az általuk közölt cikk egy magyar hivatalos személyt egy rendkívül súlyos bűncselekmény elkövetésével vádol meg, arra vonatkozóan semmilyen bizonyítékkal nem szolgál. De nemcsak a cikkben nem található bizonyíték a feltételezett incidensre, hanem egyetlen más médiatudósítás, illetve magyar vagy nemzetközi hivatalos iratok sem említenek ilyen esetet – áll a levélben.

A Magyar Idők információi szerint a nagykövet emlékezteti a szerkesztőséget, hogy Magyarország jogállam, amelyben ha egy ilyen kegyetlen és erőszakos cselekmény történne, akkor annak komoly következményei lennének.

Kormányzati forrásokból a lap úgy értesült, hogy a magyar külképviseletekre, illetve a magyar kormányhoz egyelőre továbbra sem érkezett válasz a vitatott cikk kijavítására vonatkozó hivatalos megkeresésekre.

Korábban a Külgazdasági és Külügyminisztérium is meg akart szólalni a NYT-ban, érintettként. Szijjártó Péter kért először korrekciót a cikkel kapcsolatban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!