szerző:
hvg.hu

Diszkriminatív az Alkotmánybíróság (Ab) szerint is, ha a nők ingyen léphetnek be egy olyan szórakozóhelyre, ahová a férfiaknak belépőt kell venniük.

Elutasította az Ab a Doboz nevű hely panaszát, amelyet azután nyújtottak be, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság még 2013-ban helyt adott Teczár Szilárd ingyenes belépőkkel kapcsolatos panaszának.

Teczár a 444.hu szerint azért jelentette fel a Dobozt, mert ezer forintos levásárolható belépőt kértek tőle egy olyan buliban, ahova a nők ingyen beléphettek. A Doboz fellebbezett a döntés ellen, mert ők úgy értelmezték az alkotmányt, hogy követelmény a nők pozitív diszkriminációja.

Most viszont az Alkotmánybíróság nem  találta megalapozottnak az alkotmányjogi panaszt.

Az esélyegyenlőségi klauzula ugyan nem zárja ki a nyereségszerző tevékenységet, "de a gazdasági tevékenység  végzése ebben a körben sem adhat felhatalmazást a hátrányos megkülönböztetés tilalmának megszegésére, a társadalmilag káros nemi  sztereotípiák megerősítésére" - közölte összefoglalójában az Ab.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!