szerző:
hvg.hu

Négyszer is rabolt társaival egy 14. életévét még be nem töltött gyerek, aki ellen vádat emeltek. Ő az első 14 év alatti elkövető, aki ellen Somogy megyében vádat emeltek.

A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség többrendbeli rablás miatt emelt vádat 2 fiatalkorú és 1 felnőtt elkövetővel szemben. Az egyik fiatalkorú vádlott a bűncselekmények elkövetésekor még nem töltötte be a 14. életévét, de a bűncselekmények következményének felismeréséhez szükséges beszámítási és belátási képességgel rendelkezett – közölte az ügyészség.

Az intézeti nevelt, azonban onnan folyamatos szökésben lévő elsőrendű vádlott – gyermekkorúként – 2015. április 4. és 2015. július 22. közötti időben Kaposváron négy alkalommal követett el – részben társaival együtt – rablásokat.

Első ízben fiatalkorú társának nyújtott segítséget azzal, hogy a 25 000 forint értékű telefonját kezében tartó sértett figyelmét beszélgetéssel elterelte, amíg társa olyan erővel ütötte meg a sértett kezét, hogy abból a telefon a földre esett, amelyet magukhoz véve a vádlottak a helyszínről elmenekültek.

A második alkalommal a vádlott egy kiskorú sértett 300 forint értékű sapkáját tulajdonította el úgy, hogy annak megszerzése érdekében a sértettet ököllel arcon ütötte, akinek az orra el is törött.

Hárman csoportosan követették el azt a rablást, amikor a sértettet a kaposvári vasútállomás közelében összerugdosták, a földön fekvő sértettet a gyermekkorú lefogta, míg társai a sértett zsebeiből összesen 75 590 forint értékben készpénzt és irattárcát tulajdonítottak el.

Végül a gyermekkorú egy 12 éves kislányt támadott meg az utcán napközben és értékeinek megszerzése érdekében bántalmazta.

Az ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő fiatalkorú vádlottakkal szemben javítóintézeti nevelés elrendelését, és az ugyancsak előzetes letartóztatásban lévő felnőtt korú vádlottal szemben fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!