szerző:
hvg.hu

Szerbia felől átcsempészett migránsokat szállított 300 euróért egy román férfi Ausztriába, de egy 2,4 méter magas, 2,1 méter széles és 5 méter hosszú raktérbe 150 embert zsúfolt be. Az érdemi szellőzéssel nem rendelkező, belülről teljes mértékben fémmel borított raktérben elhelyezett utasoknál mintegy 6-10 perc utazási idő elteltével jelentkezhettek az oxigénhiány tünetei.

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványára a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója előzetes letartóztatásba helyezte azt a román férfit, aki tavaly júniusban követett el bűncselekményt.

A gyanú szerint a férfi ismeretlen megbízóival megállapodott abban, hogy Magyarországra jön és a társai által Szerbia felől átcsempészett migránsokat szállít el 300 euró ellenében Ausztriába. Ezért Aradon beült egy a megbízói által előkészített tehergépkocsiba, majd Mórahalom külterületére vezetett az utasításoknak megfelelően. Ott a megbeszélt jelzésre megállt, majd 2015. június 26-án 4 órakor a teherautó rakterébe, amely 2,4 méter magas, 2,1 méter széles és 5 méter hosszú volt, mintegy 150 migránst zsúfoltak be a gyanúsított és bűntársai.

Röviddel az elindulást követően, alig 10 perc elteltével a gyanúsított Mórahalom belterületén megállt – mivel a gépkocsi biztonságosan vezethetetlen volt a jelentős túlsúly miatt –, majd a migránsokat és a gépkocsit hátrahagyva társaival együtt eltávozott. A helyszínre érkező rendőrök már csak mintegy 104 migránst tudtak előállítani, akik mindezidáig ismeretlen módon a raktérből kijutottak.

Az érdemi szellőzéssel nem rendelkező, belülről teljes mértékben fémmel borított raktérben elhelyezett utasoknál mintegy 6-10 perc utazási idő elteltével jelentkezhettek az oxigénhiány tünetei, amely az utazás megkezdésétől számított 20-25 perc múlva már halálos kimenetelű is lehetett volna. A raktér levegőmennyisége az utasok által mintegy 8-12 perc alatt belélegzésre kerülhetett amellett, hogy a raktér levegőjének hőmérséklete 1-2 perc alatt meghaladhatta a kritikusnak mondható 34 fokot.

A raktér méreteire is figyelemmel az ott bezsúfolt több mint 100 migránsnak ilyen körülmények között történő szállítása jelentős testi és lelki gyötrelemmel járt, így az a raktérbe zsúfolt utasok sanyargatásával valósult meg. Röviddel az utazást követő megállás ellenére a szinte azonnal kialakuló rosszullét miatt a raktérben levő migránsok minden módon, így a fémborítás késsel történő felszakításával és egyéb módon próbáltak levegőhöz jutni.

Gyanúsítottat a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével gyanúsította meg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, amely nyomozás a Csongrád Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett van folyamatban.

A főügyészség szökés, elrejtőzés és eljárás meghiúsításának veszélye miatt tett indítványának helyt adva a bíróság egy hónapi időtartamra elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását, amely ellen terhelt és védője fellebbezést jelentettek be.

Tavaly augusztus végén 71 menekült fulladt meg egy furgonban, amit az osztrák autópályán találtak meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!