szerző:
MTI/hvg.hu

Még tart annak az Ausztriából megküldött irathalmaznak a lefordítása, amely a 71 halálos áldozattal járó embercsempészeti ügyről szól - értesült a kormányközeli Magyar Idők. A rendőrség szerint ettől függetlenül már tavaly augusztusban elindult a nyomozás, ami még most is tart.

Februárban kezdődhet a magyar nyomozás az osztrák A4-es autópályán augusztus végén megtalált hűtőkocsi ügyében – írja szerdai számában a Magyar Idők.

A lap az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának tájékoztatására hivatkozik, amikor azt írják: még tart annak az irathalmaznak a lefordítása, amelyet novemberben kapott meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az osztrák hatóságoktól. A hivatalos fordítás elvégzése után a nyomozás februárban elkezdődhet - írta a lap.

©

A rendőrség a police.hu-n megjelent közleményében pontosított, ott azt írják: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda már a tragédia felfedezésének napján, 2015- augusztus 27-én - az osztrák büntetőeljárással párhuzamosan - saját nyomozást rendelt el. Ennek eredményeként a magyar nyomozók, két napon belül elfogták azt a négy bolgár és egy afgán állampolgárt, akik a 71 illegális migráns halálával kapcsolatban összefüggésbe hozhatók. Velük szemben - fogva tartásuk mellett - bűnszervezetben, üzletszerűen, a sértettek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik a nyomozás.

Az osztrák hatóságok által 2015. év végén megküldött közel hatezer oldalas nyomozati iratanyag magyar nyelvre fordítása jelenleg is folyamatban van. Ezzel párhuzamosan az eljáró szerv - a bűncselekmény teljes körű felderítése érdekében - folyamatosan hajt végre nyomozati cselekményeket (gyanúsítottak folytatólagos kihallgatása, tanúk kihallgatása, adatok és egyéb iratok beszerzése, értékelése, elemzése stb.). Új fejlemény esetén a nyomozás állásáról a rendőrség tájékoztatást ad - közölték.

A lap információi szerint az iratokból kiderül, hogy a csempészbandának az a része, amelyik a migránsok halálához is vezető utakat szervezte, irakiakból és afgánokból állt. A menekültek toborzásával és szállításuk lebonyolításával viszont bolgárokat bíztak meg a bűnszervezet vezetői.

Az ügyben egy ideig párhuzamosan nyomoztak a magyar és az osztrák hatóságok. Mivel azonban az esettel kapcsolatos több cselekmény is Magyarországon történt, valamint négy gyanúsítottat a magyar hatóságok vettek őrizetbe, az osztrák igazságügyi tárca hivatalos megkeresésben ajánlotta fel Magyarországnak a büntetőeljárás lefolytatását. Az ügyben jelenleg a Nemzeti Nyomozó Iroda öt gyanúsított ellen nyomoz embercsempészés megalapozott gyanúja miatt.

A hűtőkocsiban embercsempészek megbízásából hetvenegy menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A furgonban összezsúfolt emberek megfulladtak, az embercsempészek pedig elmenekültek. Később kiderült, hogy az áldozatok már a magyarországi útszakaszon meghalhattak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!