szerző:
MTI/hvg.hu

A Magyarországon élő migránsok között két és félszer annyi a diplomás, mint a magyarok körében - derül ki a KSH adataiból. Közülük mégis minden ötödik alacsonyabb végzettséget igénylő munkakörben dolgozik.

Sokkal magasabb a munkaképes, fiatalabb korosztályhoz tartozók aránya a hazai bevándorlók között, mint a magyar népességben – írja a Magyar Nemzet szerdai számában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.

A KSH kutatása a Magyarországon több évre letelepedő, Európai Unión kívülről érkező bevándorlók adatait vizsgálta. E szerint erős túlsúlyban vannak a férfiak, a nők gazdasági aktivitása jócskán elmarad a férfiakétól, a 15–54 éves korosztályban pedig a magyar nőkétől is. A Magyarországon élő migránsok között két és félszer annyi a diplomás, mint a magyarok körében: előbbiek körében a diplomások aránya 48, a magyar népességben 20 százalék. A bevándorlók közül mégis minden ötödik alacsonyabb végzettséget igénylő munkakörben dolgozik.

Az adatokból kiderült az is, hogy a legtöbb esetben első generációs bevándorlókról van szó, 86 százalékuk ugyanis nem Magyarországon született. A megkérdezettek 38 százaléka kevesebb mint 5 éve van Magyarországon – negyedük csak 1-2 éve –, de magas a tartósan hazánkban élők aránya is, 43 százalékuk több mint egy évtizede tartózkodik itt.

©

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!