szerző:
MTI

Érdekes külpolitikai preferenciákra mutatott rá a Nézőpont Intézet ezerfős kutatása. Az orosz elnökről 46 százalék jó véleménnyel van, 28 százalék kritizálja. A német kancellárral a válaszadók 39 százaléka szimpatizál, 42 százalékuk inkább rossz véleménnyel van róla.

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint megosztja a magyarokat Angela Merkel német kancellár személye. Az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker személye is megosztó, ugyanakkor a Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnökről "alkotott kép pozitív".

A bevándorlásüggyel terhelt 2015-ös év után mindez arra is rámutat, hogy az európai politikai elit két meghatározó személye megosztja a magyarokat – írták. Míg a magyarok 39 százaléka inkább szimpatizál Angela Merkellel, addig 42 százalékuk inkább rossz véleményt alkot róla. Jean-Claude Junckerről a magyarok 22 százaléka jó, 23 százaléka rossz véleményt alkot – közölte a Nézőpont, megjegyezve: a megkérdezettek harmada nem is ismeri az Európai Bizottság elnökét.

©

Mindezzel szemben a megkérdezettek csaknem fele (46 százalék) jó véleménnyel van Vlagyimir Putyinról, a kritikusok aránya csak 28 százalék. A Nézőpont kutatása szerint "az amerikai elnökről alkotott kép hasonlóan pozitív", Barack Obama személyével a felnőtt magyar lakosság háromötöde (59 százalék) szimpatizál, és csak 18 százaléka kritikus.

A Nézőpont Intézet legfrissebb telefonos közvélemény-kutatása 2016. január 4-7. között készült 1000 ember megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A maximális mintavételi hiba 3,2 százalék – olvasható a közleményben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!