szerző:
hvg.hu

Tarlós István a fővárosi tömegközlekedés kérdésében "már a miniszterelnöknek se tud engedni", ugyanis nem ért egyet az ezzel kapcsolatos álláspontjával. Szerinte egy esetben lehetne megegyezni és biztosítani a budapesti tömegközlekedést: ha az állam átveszi az agglomerációs járatok finanszírozását; ha nem, nem lesz megállapodás. Kiderült az is, nem azt jelentette be, hogy kvalifikálja magát 2019-re, hanem valami mást.

"Nagyon sajnálom, hogy egyesek meggyőzték a miniszterelnököt arról, hogy elég a pénz arra, amire nem elég. Egy közel kétmilliós nagyváros tömegközlekedése sok pénzbe kerül" – mondta Tarlós István az Indexnek adott interjújában, melyben nagyrészt a főváros agglomerációs közlekedéséről és az Orbán Viktorral való vitájáról kérdezték.

A főpolgármester azt mondta: a BKK kötött az NFM-mel egy megállapodást, amit nem teljesített az NFM, 2015-ben egy fillért sem adott az agglomerációs közlekedésre, a BKK pedig a múlt héten elküldte a felszólító levelet, hogy fizessenek, és ha 15 napon belül nem teszik, a főváros felmondja a szerződést. (Az NFM közölte: az állam fizetett a BKK-nak, legalábbis ami kötelező volt. Az NFM tájékoztatása egyébként kedden annyira kiborította Tarlóst, hogy közleményt adott ki: ha ő lenne a miniszter, kirúgná, aki ezt fogalmazta – a szerk.)

Közölte: a fővárosi tömegközlekedés kérdésében ő maga "már a miniszterelnöknek se tud engedni", ugyanis nem ért egyet az ezzel kapcsolatos álláspontjával. Szerinte egy esetben lehetne megegyezni és biztosítani a budapesti tömegközlekedést: ha az állam átveszi az agglomerációs járatok finanszírozását; ha nem, nem lesz megállapodás. "Ezt egyébként beígérte a miniszterelnök" – mondta.

©

A BKK-nak szerinte az év végére 100 fős közlekedésszervező céggé kell zsugorodnia, úgyhogy a cégnél jelentős létszámleépítés várható.

Tarlós azt is mondta: a BKV nem menne csődbe, ellátná a budapesti közlekedést, az agglomerációs közlekedés pedig önként vállalt feladat, ami a törvény szerint nem látható el a kötelező rovására, ezenkívül működési költségvetési hiány nem tervezhető.

A Népszabadság kedden azt írta, hogy kudarccal végződött a főpolgármester próbálkozása, hogy Orbán Viktornál járja ki a BKV hiányzó állami támogatását, a miniszterelnök azt mondta neki, számára "a főváros irodalmi kérdés", ha rajta múlna, egy fillér EU-s forrást sem biztosítana a fővárosnak. Ezzel kapcsolatban Tarlós az Indexnek azt mondta: tele van hamissággal és zagyvasággal, és ugyan nem tudja, hogy ki a kiszivárogtató, de szerinte biztos, hogy Orbánnak sem a barátja.

Esetleges újraindulásával kapcsolatban azt mondta: nem azt jelentette be, hogy kvalifikálja magát 2019-re, csak arra utalt, hogy egyelőre ebben az országban "messze a legtöbb személyre szóló szavazatot" ő kapta.

"Valamivel engem a budapestiek megbíztak. A miniszterelnök országépítő munkájához lojális vagyok, továbbra is támogatom, ellenben a Budapest-politikával nem értek egyet. Ennek most elég keményen hangot adtam" – fogalmazott az interjúban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!