szerző:
hvg.hu

A legsikeresebb úszók közül messze Hosszú Katinka kapta a legtöbb felkészülési támogatást tavaly az úszószövetségtől. Az úszónő támogatása több mint a duplája volt annak az összegnek, mint amit Gyurta Dániel kapott a MÚSZ-tól.

Hosszú Katinka kapta a legtöbb támogatást az úszószövetségtől – olvasható a Magyar Narancsban. A lap szerint az úszónő tavaly 16,5 milliót forintot felkészülési támogatás címén, míg Gyurta Dániel és Cseh László esetében ez 7,5, illetve 3,5 millió volt. A sportolók a versenyeken elért eredményeik után is kapnak pénzjutalmat, Hosszú például a tavalyi kazanyi világbajnokságon elért két aranyérme és egy bronza után kétszer 2,5 milliót és 1,25 milliót kapott. Shane Tusup, az úszó edző-férje is kapott eredményességi támogatást, összesen 2,5 milliót.

A legjobb sportolók és edzők ezen felül Gerevich-ösztöndjíban is részesülnek, ennek kerete 2015-ben 129 millió forint volt, idén viszont már 135 milliós lesz.  Az úszók közül Hosszú Katinka, Cseh László, Gyurta Dániel és Risztov Éva idén is a maximális, azaz a havi 400 ezer forintos ösztöndíjat kapja.

A lap információi szerint a MÚSZ 2015-ös bevétele közel kétmilliárd volt, ebből 1,5 milliárdot az Emmitől kaptak, amit többek között világkupa-szervezésre és infrastruktúrafejlesztése (pl. uszodafejlesztésre) költöttek, de ebből a pénzből fizetik az úszók felkészülését, versenyeztetését és például az edzők továbbképzését is. Az olimpiai bizottságtól (MOB) is kapott pénzt a MÚSZ, összesen 200 milliót, például a riói felkészülés támogatására.


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!