szerző:
MTI / hvg.hu

Bakondi György, Orbán Viktor belbiztonsági főtanácsadója szerint az uerópai határokat meg kell védeni, anélkül nincs sikeres migrációs politika. A kiskunhalasi menekülttáborban kirobbant verekedésről is beszélt a délelőtti sajtótájékoztatón, s elmondta, hogy a rendet csak 180 rendőr kivezénylésével lehetett helyreállítani. Történt ugyanis, hogy az internethasználat miatt három "menekültügyi őrizetes" összebalhézott, majd dulakodni kezdtek

A tavaly bevezetett sikeres magyar határrendészeti intézkedések bebizonyították, hogy az európai határok védelme nélkül nem lehet sikeres migrációs politikát folytatni - idézi az MTI Bakondi György,  a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója által szombaton elmondottakat.

Bakondi György a délelőtti sajtótájékoztatón ismét megerősítette, hogy a kormány 2016-ban az illegális migráció folytatódásával számol, ezért továbbra is mindent megtesz az ország védelméért. A főtanácsadó szerint az Európai Unió sikertelen próbálkozásokat tett a migrációs probléma rendezésére, a Törökországgal kötött megállapodás sem hozott eredményt.

A betelepítési kvóták szintén nem jelenthetnek megoldást, mivel ellentétesek az uniós joggal és nagy a biztonsági kockázatuk, ami akár az unió jövőjét és a nemzetállamokat is veszélyezteti - fejtette ki Bakondi, aki szerint a migrációs áradatot elsősorban a bolgár és macedón határon kell feltartóztatni.

©

A főtanácsadó úgy tudja, tavaly Európába több mint 1,5 millió migráns érkezett, számuk megegyezik Észtország lakosságával. A magyar helyzetről szólva elmondta, 2010-ben alig több mint háromezer illegális határsértő érkezett Magyarországra, de 2014-ben ez a szám már 44 ezer, 2015-ben pedig 391 ezer fölé emelkedett. Szólt arról is, hogy tavaly 177 ezren adtak be menekültügyi kérelmet a határzár létrehozásáig, közülük 152 ezren az eljárás alatt elhagyták az országot, 3 ezer kérelmet elutasítottak, 2600 embert pedig kiutasítottak. Magyarország menekültként 146 kérelmezőt ismert el, 356-an pedig oltalmazotti státust kaptak.

A műszaki határzár létesítése, szeptember közepe után tavaly 748, idén pedig 104 illegális határsértőt állítottak elő - közölte a főtanácsadó, hozzátéve, ezekből a számokból is látszik, hogy a menekültválságot nem lehet a határvédelem megerősítése nélkül kezelni.

Bakondi György kérdésre válaszolva közölte, hogy a kiskunhalasi menekülttáborban pénteken kirobbant verekedés után 180 rendőr kivezénylésével tudták helyreállítani a rendet.

A kiskunhalasi befogadóközpontban három menekültügyi őrizetes férfi az internethasználat miatt vitatkozott össze, majd dulakodott pénteken, a fegyveres biztonsági őrség a rendőrökkel közösen szétválasztotta a verekedőket. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az őrizetesek összeverődött 20-25 tagú csoportja kövekkel dobálta meg az a rendőröket, akik közül ketten meg is sérültek.

Bakondi György a sajtótájékoztatón egy másik kérdésre válaszolva azt mondta: még nem készült pontos összesítés a migrációs válság kezelésének kiadásairól, megjegyezte ugyanakkor, hogy míg a kormány tavaly kétszer 30 milliárd forint átcsoportosítását javasolta erre a célra, idén várhatóan nem kell hasonló mértékű költségekkel számolni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!