szerző:
hvg.hu/MTI

Az osztrák kancellár szerint kevesebb uniós támogatás járna azoknak a tagállamoknak, amelyek nem hajlandóak a kvótarendszer alapján menekülteket befogadni. Szijjártó Péter külügyminiszter zsarolásnak nevezte a kancellár nyilatkozatát, szerinte a menekültügy nincs összefüggésben az uniós forrásokkal.

Szijjártó Péter kemény nyilatkozatában a magyar kormány nevében visszautasította az osztrák kancellár "zsarolását", miszerint, aki nem akar bevándorlókat befogadni, kevesebb uniós forrást kapjon. A miniszter szerint Magyarország teljesítette azokat a feltételeket, amelyek alapján jogosult az EU-s forrásokra, ehhez az illegális bevándorlásnak semmi köze sincs.

Úgy vélte, ha az európai vezetők egymás zsarolásával töltik az idejüket, akkor gyengítik Európát, ez megengedhetetlen és elfogadhatatlan, különösen válságokkal terhelt időszakban. A miniszter az osztrák szigorításokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: "jobb később, mint soha", ugyanakkor Szijjártó Péter szerint az illegális bevándorlás azonban sokkal súlyosabb probléma annál, minthogy Európa egy éven keresztül az úgynevezett politikai korrektség foglya legyen.

Az osztrák és a magyar kormány között szinte folyamatossá vált a nyilatkozatháború, Werner Faymann nem először vetette fel, hogy Magyarországgal szemben szankciókat kell alkalmazni, mert szerinte nem tartja be a magyar kormány az uniós megállapodásokat menekültkérdésben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!