szerző:
hvg.hu

Tanáraik után aláírást gyűjtenek a Teleki Blanka Gimnázium diákjai is, csatlakozásukat fejezik ki a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt leveléhez.

Mint írtuk, immár több mint 10 ezer egyéni és több mint 100 intézményi aláírója van a Miskolcról indult, a közoktatás katasztrofális helyzetét hangsúlyozó és az átgondolatlan, romboló „reformok” leállítását követelő nyílt leveléhez.

A kezdeményezéshez csatlakozott a zuglói Teleki Blanka Gimnázium tantestülete is. Mint a hvg.hu megtudta, a pedagógusaikat követve, most a diákok is léptek. Három 10.-es diák, Balogh Bence, Zsichla Levente és egy társuk (aki nem szerette volna nyilvánosságra hozni a nevét) egy közleményt fogalmazott meg, amelyhez kérik a telekis diákok támogatását.

Tanáraik tanácsára nem név szerint kérik az aláírásokat, hanem az osztályokat képviselő diákönkormányzati tagok segítségével gyűjtik össze a támogatásokat. Mint lapunknak Balogh Bence elmondta, az akcióval egyrészt szeretnének kiállni a pedagógusaik mellett, másrészt egyfajta buzdítást szeretnének mutatni az ország többi iskolájában tanulóknak, hogy ők is fejezzék ki véleményüket a hermanosok szerint „válságba jutott” közoktatásról.

A felhívás kiemeli: „A saját jövőnkért kell fellépnünk, és az utánunk következő generációk sikeres oktatásáért is. Ha most sikerül jelentős reformokat megvalósítanunk, azzal évtizedekre megalapoznánk a sikeres magyar oktatást. Cselekedjünk egymásért, pedagógusainkért, szüleinkért, egy most felcseperedő nemzedék sikeréért, a jövő Magyarországáért!”

©

A dokumentum aláírói támogatják az oktatási rendszert megreformálni kívánó törekvéseket, a telekis tantestület 16 pontban megfogalmazott követelését, valamint a Miskolci Herman Ottó Gimnázium által indított mozgalmat.

Emellett 14 pontban kívánságaikat is megfogalmazzák. Ezek között szerepel többek közt, hogy szeretnék, ha a kerettanterveket egy szakmai bizottság átdolgozná, korszerűsítené, és csökkentené a heti óraszámokat, hogy biztosítva legyen a tanórákhoz a megfelelő felszerelés, illetve a mindennapos testnevelés feltételeinek biztosítása.

„Kívánjuk, hogy az egyetemeken több államilag finanszírozott hely legyen, továbbá a kormány több pénzt fektessen az oktatásba” – írják. Mint ahogy azt is kinyilvánítják, hogy csökkenteni kell a tanáraik terheit.

„Ezúton szeretnénk felszólítani minden diáktársunkat, hogy álljon ki a tanuláshoz való joga mellett. Végezetül mi is nyíltan kiállunk az egészségügyben dolgozók ügye, és az egyetemisták követelései mellett” – zárul a telekisek közleménye. Mint a szervezők mondták, a támogatói dokumentumot ki fogják rakni az iskola honlapjára, terjesztik majd a Facebookon, és eljuttatják a nyilvánosságnak is.

Korábban a hermanos tanárok támogatását nyilvánította ki a miskolci gimnázium diáksága is, illetve a Független Diákparlament is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!