szerző:
hvg.hu

Még több demonstrálóra számítanak a Deák teret részben lezáró Uber-ellenes taxisok, akik nemcsak ma éjszaka, de egészen szerdáig kitartanak terveik szerint. Volt aki teával, meleg étellel kedveskedett nekik, egy szirénázó rohammentő pedig másfél-két perc alatt tudott csak átjutni a lezárt részen. "Ezt azért is végig fogjuk csinálni, hogy ne egy reklám legyen az Ubernek" - mondta a taxisok egyike.

Szerdáig biztosan kitartanak a Deák teret részleges blokád alá vonó taxisok - tudta meg kollégánk a helyszínen. Az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tüntető taxisok elmondták, éjszakánként több váltás is lesz: páran hazamennek azok közül, akik már vasárnap éjfél óta fagyoskodnak az utcán, mások jönnek majd helyettük.

A hvg.hu munkatársa a helyszínen este 8 óra után azt tapasztalta, hogy a tüntetők 8-10 fős csoportokban beszélgetnek, időnként beülnek a kocsiba melegedni. Volt, aki teát, meleg ételt vitt nekik, és nem taxis volt a jótevő - mondták kollégánknak a demonstrálók.

©

A fuvarozók úgy tervezik, hogy szerdáig maradnak. Arra számítanak, hogy kedden még többen lesznek, mint hétfőn, mert sokan a demonstrációról értesülve jelezték, hogy a keddi napjukat már úgy fogják szervezni, hogy a tüntetésen is ott lehessenek.

A demonstrálók kevesebben lettek, mint napközben voltak, de így is fenn tudják tartani a sávlezárásokat: továbbra is csak egy-egy sáv járható az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky úton, valamint a József Attila utcában. Kellemetlen jelenet volt, amikor egy rohammentő megpróbált átjutni a blokádon, de a feltorlódott autósok nem tudtak hova húzódni előle, így másfél-két percbe telt, míg a mentő átjutott a szűkületen.

A taxisok várják a szerdai kormányülést, mert Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, ott téma lesz a taxisok ügye.

Az egyik taxis munkatársunknak azt mondta, hogy

ezt azért is végig fogjuk csinálni, hogy ne egy reklám legyen az Ubernek.

Délután és este készült a helyszíen az alábbi videó is, amelyen bemutatkozik Karvaly, a tüntetések egyik arca, valamint a nála mérsékeltebb tüntetésszervezők is. A felvétel szerint komoly nézeteltérés alakult ki a tüntetők között azzal kapcsolatban, hogy megnyissanak-e egy-egy sávot minden irányban, vagy sem.

Mint arról beszámoltunk, a taxisok hajnal óta demonstrálnak az Uber ellen, álláspontjuk szerint a közösségi személyszállító alkalmazás a szabályok megkerülésével, féllegálisan működik, míg a hivatalos taxisokat számos fizetési kötelezettség, jogszabály tartja béklyóban. Sokan többet is akarnak, mint a kettős mérce eltörlését, és az Uber teljes betiltását követelik. A taxisok délután kiterjesztették korábbi, sávlezárásos akciójukat, és egy időre teljesen blokád alá vették a Deák teret.

Az ügyben megszólalt Tarlós István főpolgármester is, azt mondta, nincs hatósági eszköz a kezükben, hogy korlátozzák a "vadtaxisokat". Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára állítólag azt üzente, hogy lélekben a taxisokkal van, egyebet tenni nem tud.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!