szerző:
hvg.hu/MTI

Hegedüs István hivatalvezetője, Buri Edina hiába jelentette be a rendkívüli közgyűlési ülés elmaradását, 27 képviselő mégis megtartotta azt, és új megbízott elnököt választott a Országos Roma Önkormányzat élére.

„Óránként változnak az erőviszonyok. Nincs ember, aki meg tudná mondani, hogy jelenleg hányan állnak Hegedüs István elnök mellett, illetve hányan vannak ellene. A helyzet pedig attól függően változik, hogy a puccsra bujtogató Farkas Flórián miniszterelnöki biztos mit ígér híveinek, és végül milyen alamizsnát dob” – mondta múlt szerdán a hvg.hu-nak az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik neve elhallgatását kérő képviselője, aki szerint csak az utolsó pillanatban dől el, hogy hányan lesznek a január 18-i közgyűlésen azok a roma képviselők, akik fel akarják majd oszlatni az önkormányzatot.

©

A mai közgyűlés azonban elmarad, mert az ORÖ elnöke szívinfarktus gyanújával kórházba került előző este. Buri Edina hivatalvezető a szervezet budapesti székházában összegyűlt képviselőkkel közölte: hétfő reggel értesítették telefonon arról, hogy Hegedüs István szívinfarktus gyanújával, eszméletlen állapotban kórházba került. Elmondta, az elnök akadályoztatása miatt nem tartható meg a rendkívüli közgyűlés. Ezt követően a képviselők egy része elhagyta az ülés helyéül szolgáló termet.

Azonban a rendkívüli közgyűlést kezdeményező, többségben lévő csoport 27 képviselővel mégis megtartotta az ülést, amelyen – zárt ajtók mögött – döntöttek a hivatalvezető foglalkoztatásának azonnali megszüntetéséről, valamint arról, hogy méltatlansági okokból felfüggesztik Hegedüs Istvánt az elnöki tisztségéből, és méltatlansági eljárást kezdeményeznek ellene a bíróságon.

Becslések szerint körülbelül kéttucatnyi hívet tudhat maga mellett Hegedüs István, aki egyébként biztos abban, hogy Farkas Flórián irányítja kívülről a puccskísérletet úgy, hogy zsíros fizetéseket ígér a képviselőknek és azok családtagjainak, amennyiben a feloszlatásra voksolnak. Ha sikerül feloszlatni a 47 tagú ORÖ-t, akkor új választásokat kellene kiírni, s az új elnök pedig a jelen forgatókönyv szerint Csóka János, a Lungo Drom frakcióvezetője lenne – írtuk korábban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!