szerző:
hvg.hu

Nagyszabású vizsgálatba kezd az amerikai hírszerzés annak kiderítésére, hogy az elmúlt évtizedben nyújtott-e Oroszország titkos anyagi támogatást európai pártoknak - jelentette a brit The Telegraph. A lap bepillantást nyert egy olyan aktába, amely szerint orosz műveleteket azonosítottak Magyarországon, és a beszámoló szerint a Jobbik is az érintett pártok között lehet.

Az orosz befolyás növelését célző műveleteket azonosítottak többek között Magyarországon, Franciaországban, Hollandiában, Ausztriában és a Cseh Köztársaságban, amelyeket az orosz ügynökök a schengeni zóna belépési pontjaiként határoztak meg – írta a The Telegraph egy, a lap által látott aktára hivatkozva.

A beszámoló szerint az amerikai hírszerző szolgálatok átfogó vizsgálatot terveznek annak kiderítésére, hogy biztosítottak-e az orosz szolgálatok, illetve a Kreml titkos forrásokat bizonyos európai pártoknak vagy jótékonysági szervezeteknek a "politikai kohézió aláásása" érdekében.

©

A The Telegraph forrásai nem nevezték meg, mely pártokat érinthet a vizsgálat, de a lap szerint valószínűleg szélsőjobboldali csoportokról lehet szó, például a Jobbikról, a görög Arany Hajnalról, az olasz Északi Ligáról és a francia Nemzeti Frontról, amely 2014-ben egy 9 millió eurós hitelt is kapott egy orosz banktól.

Az amerikai kongresszus James Clapper Nemzeti Hírszerzési Igazgatót bízta meg a vizsgálattal, amely mögött azok az egyre növekvő washingtoni aggodalmak állnak, hogy Oroszország az európai széthúzást használná ki a NATO meggyengítésének, az amerikai rakétavédelmi programok megakadályozásának és a Krím-félsziget annektálása után jóváhagyott gazdasági szankciók visszavonásának elérésére.

Brit kormányzati források a The Telegraph szerint közölték, azok a félelmek is egyre erősebbek, hogy az orosz beavatkozás sokkal nagyobb lehet, mint eddig hitték, és Európában egy új hidegháború lehet kialakulóban.

Tovább nyomozhatnak KGBéla ügyében

A Jobbik korábban európai parlamenti (EP-) képviselője, Kovács Béla révén került a hírekbe Oroszországgal kapcsolatban. 

A képviselő ügyében még tavaly áprilisban tett feljelentést az Alkotmányvédelmi Hivatal, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen, konspiratív módon találkozik orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogat.

Polt Péter legfőbb ügyész még tavaly májusban az EP elnökéhez fordult a jobbikos politikus mentelmi jogának felfüggesztéséért, az EP azonban hosszasan vizsgálta a kérdést. Kovács Bélát végül idén december elején gyanúsították meg az EU intézményei elleni kémkedéssel.

A Magyar Hírlap december végén azt írta, a magyar ügyészség három hónappal, március 20-ig meghosszabbította a nyomozás lezárásának határidejét az ügyben.

Az USA mielőbb hozza nyilvánosságra az orosz támogatással működő pártokról szóló jelentését!

A Jobbik örül az amerikai vizsgálatnak

A The Telegraph cikkének megjelenése után közleményben reagált a Jobbik, amelyben azt írták, örömmel értesültek az USA vizsgálatáról.

"A Jobbik felkéri az amerikai hatóságokat, hogy nyomozásuk eredményét mielőbb hozzák nyilvánosságra, ugyanis mindenkinek joga van tudni, mely pártok mögött állnak külső hatalmak. Egyúttal arra kérjük Oroszországot, hogy saját hírszerzésének eredményeit az európai pártok esetleges amerikai támogatásával kapcsolatban szintén tegye közzé. Az európai polgárok megérdemlik, hogy tisztán lássanak" – írta a párt parlamenti frakciója.

©

Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője és az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke a közleményben úgy fogalmazott, hogy az amerikai kongresszus kezdeményezésének különös jelentőséget tulajdonítanak "annak a másfél éve zajló politikai színjátéknak a tükrében, amelyet a Fidesz indított Magyarország legerősebb ellenzéki pártjának európai parlamenti képviselője, Kovács Béla ellen".

Hozzátette, a Fidesz a vádjait a mai napig egyetlen konkrétummal sem támasztotta alá. "Reméljük, hogy a jelentés mielőbbi nyilvánosságra kerülésével fény derül az igazságra, és lelepleződik a Fidesz aljas politikai játszmája, amivel kizárólag saját korrupciójáról kívánja elterelni a figyelmet".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!