szerző:
hvg.hu/MTI

Hétfő délután a Károly körút-Bajcsy-Zsilinszky út-Andrássy út kereszteződését teljesen lezárták a hajnal óta részleges lezárással ott demonstráló taxisok. Késő délután rendőri nyomásra végül 1-1 sávot több irányban hajlandóak voltak felszabadítani a fuvarozók, de van, ahol csak a buszokat engedték át. A taxisok most kedden reggel nyolc óráig biztosan maradnának a Deáknál.

Hétfő délután lezárták az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozó taxisok a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák Ferenc tértől a Szent István-bazilikáig és az Andrássy út elejét.

A hvg.hu tudósítója szerint az autók teljesen keresztben álltak a Bajcsyn az Andrássy út és az Anker köz között, emiatt mind a Bajcsy, mint az Andrássy felé járhatatlanná vált a Deák tér.

A rendőrség arra kérte a taxisokat, hogy legalább egy sávot hagyjanak szabadon, de a tüntetés szervezői úgy döntöttek, hogy nem tesznek eleget a kérésnek. A rendőrök több közleményben is jelezték, hogy oszlatni fognak, ha ez nem történik meg.

Egy kemény mag bevárja az oszlatást

Munkatársunk háromnegyed 5 körül azt jelentette, hogy kitört a demonstrálók között némi csetepaté, mert van egy kemény mag, amelyik nem hajlandó elmozdulni, és bevárja a rendőri intézkedést.

Végül a rendőri nyomásra a taxisok a József Attila utcában egy-egy sávot felszabadítottak a Deák tér és a Lánchíd felé, valamint a Bajcsy-Zsilinszky úton a Nyugati felé. Később az Andrássyn is megnyílt egy sáv. A Bajcsy és a Károly körút közötti szakaszon egy darabig csak a buszokat hajlandóak elengedni a tüntetők, csak este fél héttől szabadítottak fel 1-1 sávot az autósoknak is. Munkatársunk szemtanúja volt, amint egy taxis még erre sem volt hajlandó: egyszerűen leült az aszfaltra egy 9-es busz elé, és legalább öt percen át feltartotta, egészen addig, amíg a kollégái elrángatták onnan.

Kollégánk a helyszínről azt jelentette, hogy a taxisok kedden reggel 8 óráig biztosan maradni akarnak.

A helyzet kora este

Kora estére egy-egy sávon megindulhatott a forgalom a József Attila utcától az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út felé is, és szintén járhatóvá vált egy sáv a Deák Ferenc tér felé. Korábban Gelencsér Zsolt, a tüntetés egyik szervezője közölte, megállapodtak a rendőrséggel, és a Bajcsy-Zsilinszky úton a Károly körút felé egy sávon átengedik este hét óráig a mentők, a rendőrök, a tűzoltók és a BKK autóit, utána pedig a többi járművet is. Végül ez már fél 7-kor megtörtént.

©

A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábban, délután 4 óra előtt közölte, hogy a rendőrség gondoskodik a forgalom tereléséről. A torlódások elkerülése érdekében kérik, hogy aki teheti, a fenti útszakaszt kerülje el, úti célja elérése érdekében válasszon alternatív útvonalat.

Várakozás közben olyan találékony új megoldások születtek a kordonozásra, mint az alábbi, amelyet a rendőrségnek köszönhetünk:

Lélekben van csak velük

A szervezők nevében Gelencsér Zsolt azzal indokolta az akciót, hogy küldöttségeik kérésével "nem foglalkoztak érdemben" a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, valamint az Uber irodájánál sem. A taxisok információt próbáltak kérni követelésük teljesítésének időpontjáról.

A hvg.hu helyszíni videójának végén is azt mondta hétfőn napközben az egyik demonstráló, hogy "zárni fognak", mert már elegük van.

 

Gelencsér Zsolt idézte Fónagy Jánost, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát, aki állítólag azt mondta küldöttségüknek, "lelkiekben velük van, egyebet nem tehet".

A taxisok az után döntöttek a lezárásról, hogy problémájukra nem született megoldás a képviselőik és Tarlós István főpolgármester közötti megbeszélésen sem, ezért az Uber ellen meghirdetett demonstrációjuk folytatása mellett döntöttek. A demonstráció hétfő hajnalban kezdődött, az ügyben megszólalt Tarlós István és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is, előbbi azt mondta, nincs hatósági eszköz a kezükben a "vadtaxisok" kiszorítására, utóbbi pedig azt, hogy a szerdai kormányülésen napirendre veszik a taxisok ügyét.

©

A szervezők azt közölték, hogy 140 taxis vesz részt a hétfő reggel óta tartó demonstráción.

Az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatás a világ 68 országában, több mint 310 városban volt elérhető idén januárban, és – a hozzá hasonló vállalkozásokkal együtt – nagy konkurenciát jelent a hagyományos taxiszolgáltatásnak szerte a világban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!