szerző:
hvg.hu

Közel kétszázmilliárd forintnyi uniós forrást tervez lehívni a kormány, hogy ezzel javítsák a iskolák állapotát és felszereltségét. Érkezik egy újdonság is, az elektronikus oktatási anyakönyv, ami életünk végéig rögzíti minden tanulmányi eredményünket, így helyettesítheti a bizonyítványt is.

Az oktatás finanszírozásának összege a magyar GDP-hez viszonyítva éveken keresztül fokozatosan csökkent, és jelentősen elmarad az OECD-államok átlagától, emellett az oktatási rendszer átalakítása további terheket jelentett a tanárok számára, akik közül többen tilakozásba kezdtek, élükön a miskolci Herman Ottó Gimnáziummal. A gondok enyhítésére a kormány 211 milliárd forint uniós forrás lehívását tervezi. Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár a Magyar Időknek nyilatkozva elmondta, hogy terveik szerint egy-két éven belül már számos újítást érzékelhetnek majd a tanárok és a diákok.

A fejlesztésekről a szakami szervezetekkel történt egyeztetést követően döntöttek, melyek érintik a köznevelési rendszert, a szakképzést, a család- és ifjúságügyet, a sportot és az önkormányzati szektort is. A tervek szerint 153 milliárd forintot fordít majd a kormány az uniós összegből az iskolál felújítására, modernizálására, új tantermek, sportpályák, tornatermek és tanuszodák építésére, de ebből a keretből fejlesztenék az iskolák informatikai parkját is.

A fennmaradó összeg egy komoly újítás bevezetésére fordítaná a kabinet, amit elektronikus oktatási anyakönyvként említett a lap. Ezt minden újszülött a születésekor megkapná, és egészen az óvodától kezdve rögzítenék a gyerekek fejlődését, teljesítményét, egészen a felsőfokú tanulmányaik végéig. Ez közhiteles okiratnak számítana, így az elveszett papíralapú bizonyítvány esetén bármikor lekérdezhető lesz országos központból minden diák eredménye.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!