szerző:
MTI / hvg.hu

Azonnal megrendelik az esztergomi József Attila Iskola szigetelésének kivitelezőjétől a pillangóajtók beépítését, amelyeken távozhatnak a burkolat alá befalazott denevérek – ezt ígérte hétfőn a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Az önkormányzat egyeztetést hívott össze hétfőn délelőtt az ügyben. Ott hangzott el, hogy csaknem háromezer védett denevér kerülhetett élve a hőszigetelés alá. Az állatok kijárat nélkül addig élhetnek, amíg a levegőjük tart – mondta Bánhidy László alpolgármester. Az önkormányzat üzemeltetőként nincs kapcsolatban a kivitelezővel, de minden segítséget megad az állatok megmentéséhez. A denevérek évtizedek óta élnek a panelszerkezetű épület szigetelésének repedéseiben – tette hozzá.

Márton András, a bejegyzés alatt álló Dömösi Vadmadármentő Központ képviselője elmondta: az iskolában egy hete figyeltek fel az állatokra, amelyek a panelépület résein keresztül az épület belseje felé próbáltak kiszabadulni. Eddig körülbelül 140-et találtak, de több ezer lehet még a leszigetelt résekben.

A YouTube-ra feltett videón az épületben repkedő denevérek láthatók. A felvételhez csatolt leírás szerint egy hete zajlik a mentés, minden nap újabb 5-20 denevér bukkan elő a falakból, és reked az épületben. Ezeket befogják, és biztonságos helyre viszik.

A rőtdenevér Magyarország leggyakoribb denevérfaja, 1901 óta védett állat, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. Közép-Európában egyedülálló módon a nagyvárosokban is megtelepedett a régi házgyári panelépületek hiányos szigeteléseiben.

A természetvédő szerint 1-2 napos munkával be lehet építeni a pillangóajtókat a szigetelésbe, mert a beruházás előtt fotódokumentáció készült az épületről. Több ezer állat elhullása és bomlása esetén a problémát már nem lehetett volna így megoldani – jelezte.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében emlékeztetnek, a védett állatokat érintő épületátalakítások természetvédelmi engedélyeztetést is igényelnek. A megyei kormányhivatalok a denevérek eltávolítását a lakóüregekből csak a szaporodási időszak kezdetéig engedélyezhetik, augusztus 15-től október 31-ig.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ honlapján 2015. december 11-én közzétett tájékoztató szerint október végén kezdődött a felújítás: 150 millió forintot költöttek az esztergomi József Attila Általános Iskola falainak hőszigetelésére és a nyílászárók cseréjére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!