szerző:
hvg.hu

Forradalmi javaslattal állt elő a CÖF, illetve Fricz Tamás kuratóriumi tag: eltörölnék az Európai Bizottságot, és az Európai Unió vezetését az Európai Tanácsra bíznák. Az EU alapokmányát pedig úgy írnák át, hogy szuverén nemzetállamok szövetségévé váljon. Javaslataikat el is küldik az EU döntéshozóinak.

Meg kell szüntetni az önhatalmúan működő Európai Bizottságot, és az Európai Unió vezetését a demokratikusan választott állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács kezébe kell adni - jelentette ki Fricz Tamás, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumának tagja, aki emiatt egy sajtótájékoztatót is összehívott keddre. (Navracsics Tibor volt igazságügy-miniszter jelenleg az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.)

Fricz Tamás szerint az Európai Tanács ellenőrzését az Európai Parlamentre kell bízni, amelynek létszámát jelentősen csökkenteni kell.

Ugyanakkor a keleti, a délkelet-európai és a balti államok kezdeményezésére úgy kellene módosítani az Európai Unió alapokmányát, hogy az szuverén nemzetállamok szövetségévé váljon.

©

Fricz szerint az unió azért jutott intézményi válságba, mert a vezetői eltávolodtak a demokratikus normáktól és önhatalmúlag hozzák meg a döntéseiket. Ezzel pedig éppen a bizottság sérti meg az uniós alapértékeket, ugyanis beavatkozik például Magyarország és Lengyelország esetében a tagállamok belügyeibe, abba, hogy miként működtessék a demokratikus intézményeket. Nem veszik figyelembe az európai polgárok véleményét sem, akik követelik a migránsáradat leállítását - folytatta a CÖF kuratóriumi tagja.

Csizmadia László külpolitikai elemző

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA elnöke mindezt azzal egészítette ki, hogy a média ultraliberális hatás alá került, ami a szélsőjobboldalt erősíti. Ugyanakkor ahol a polgárokat meghallgatják, mint például Magyarországon és Lengyelországban, ott a szélsőségek nem erősödnek - fűzte hozzá.

Úgy értékelte, hogy az Egyesült Királyság fenyegetőzése az EU elhagyásával csupán színjáték, hiszen az Egyesült Államok mint Nagy-Britannia legfőbb szövetségese ezt soha nem engedné. Szerinte David Cameron brit miniszterelnök összemossa az EU-s polgárok szabad munkavállalását a közösség területén kívülről érkező gazdasági bevándorlókkal.

Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője közölte: javasolják az EU-nak, hogy a regionális fejlesztési támogatások területén alkalmazzon pozitív diszkriminációt a szegényebb tagállamok esetében.

Javaslataikat megküldik Martin Schulznak, az EP elnökének és Donald Tusknak, az Európai Tanács vezetőjének.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!