szerző:
MTI

Magyarország előkészületeket tett arra, hogy szükség esetén gyorsan kerítést építsen a Romániával közös határán - mondta a külügyminiszter, aki szerint több tízezer rendőrből és katonából álló közös európai erővel kellene megállítani a migránsok áradatát Görögország hosszú tengeri határánál.

Magyarország kész "már másnap" kerítést építeni romániai határán, ha a migránsok Horvátország helyett arra vennék az irányt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva. Szijjártó rámutatott, hogy Európa déli határai még mindig tágra nyitva állnak a közel-keleti és az afrikai migránsok százezreinek folytatódó beáramlása előtt, ami kétségeket vet fel a nyitott belső európai uniós határok schengeni rendszerének jövőjével kapcsolatban.

A tárcavezető szerint több tízezer rendőrből és katonából álló közös európai erővel kellene megállítani a migránsok áradatát Görögország hosszú tengeri határánál. "Ha nem lenne tragikus (a helyzet), nevetnék, amikor az európai tisztségviselőket arról hallom nyilatkozni, hogy a Frontex (az Európai Unió határőrizeti ügynöksége) több száz tisztje lenne a megoldás - nem ez a helyzet" - idézte a Reuters a magyar minisztert. "Ha Görögország nem kíván részese lenni a megoldásnak, akkor a bolgárokkal és a macedónokkal kell tárgyalnunk" - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter hozzátette: Magyarország előkészületeket tett arra, hogy szükség esetén gyorsan kerítést építsen a Romániával közös határán. "Ha ott kerítést kell majd építenünk, már másnap kész leszünk rá" - jelentette ki.

"Minden korábbinál valószínűbb, hogy a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezet déli határa egyenlő lesz Görögország (Bulgáriával és Macedóniával közös) északi határával" - mondta Szijjártó Péter.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!